Tarihçe:
2019 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nün (TÜBİTAK MAM KARE) kurulmasıyla ülkemizde kurumsal çatı görevi üstlenecek bir bilimsel organizasyon yapısı hayata geçirildi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde “Ulusal Kutup Bilim Programı 2018 – 2022” Aralık 2017’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Program kapsamında her sene kutup alanında Türk bilim insanları tarafından yürütülen bilimsel proje ve çalışmaların, bilimsel seferlerin sonuçlarının değerlendirildiği, öncelikli alanlar konusundaki gelişmelerin ele alındığı "Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı" düzenlenmektedir. Ayrıca 2020 yılından itibaren “Kutup Şenliği” düzenlenerek hem öğrenciler hem de öğretmenler kutuplarda araştırmalar yapan bilim insanları ile bir araya gelerek kutuplar hakkında eğitim ve farkındalık çalışmalarına katılmaktadırlar.
- 12 - 13 Nisan 2017 Birinci Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı - İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde,
- 12 - 13 Eylül 2018 İkinci Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı - İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde,
- 5 - 6 Eylül 2019 Üçüncü Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı - Orta Doğu Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde,
- 22 – 23 Ekim 2020 Dördüncü Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı – TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda Çevrim içi platformda gerçekleştirilmiştir.
Güncel Bilgiler için bu sayfayı takip edebilirsiniz.
Önemli Tarihler:
- 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı: 30 Kasım 2021, Gebze Teknik Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi
- 2. Kutup Şenliği: 1 Aralık 2021, TÜBİTAK MAM Gebze Yerleşkesi
- Kabul Olan Özetlerin İlanı: 17 Kasım 2021
- Özet Kitabının Yayınlanması: 09 Aralık 2021
5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı Detaylı Bilgileri:
Ülkemizde, hem Kuzey Kutbu hem de Güney Kutbu’nda çeşitli bilimsel çalışmalar gerçekleştirmiş veya gerçekleştirmek isteyen araştırmacıların her yıl düzenli olarak bir araya geldiği 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı bilimsel süreçleri ele alması sebebiyle araştırmacılar, akademisyenler ve öğretmenlere yönelik olarak düzenlenmektedir. Lisanüstü ve lisans öğrencilerinin de katılımı tavsiye edilmektedir.
5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı Özet Kitabına buradan ulaşabilirsiniz
Daha önceki Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayları'nın özet kitaplarına ulaşmak için tıklayınız.
2. Kutup Şenliği Detaylı Bilgileri:
İkinci kez düzenlenecek Kutup Şenliği’nde bilim insanları; öğretmenler ve öğrenciler (özellikle; ilkokul, ortaokul ve lise) ile bir araya gelerek kutup tecrübelerini gelecek nesillere aktarıyor. Bunların yanı sıra sergiler, oyunlar, belgesel gösterimleri gibi çeşitli etkinlikler düzenlenerek gençlerimizin kutup ve iklim konularında eğitim ve farkındalık düzeylerinin arttırılması amaçlanıyor.
Şenliğe katılmak için 1 Aralık tarihinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi A Kapısından yönlendirme tabelalarını takip ederek Şenlik alanına ulaşabilirsiniz.
5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı’na ve 2. Kutup Şenliğine girişte aşı kartları, HES kodu ve PCR Testleri uygulaması:
Kovid-19 Salgın tedbirleri kapsamında
- “Hayat Eve Sığar - HES” mobil uygulama üzerinden kontrol yapılacaktır.
- Katılımcıların aşı kartlarını ibraz etmeleri, 2 doz yaptırmış olmaları beklenmektedir. Hiç aşısı olmayan, 1. aşıyı olmuş ve 2. aşının üzerinden henüz 14 gün geçmemiş katılımcılarımızın, son 72 saat içerisinde PCR testi yaptırmış ve E-Nabız’da negatif sonucunun bulunması koşuluyla girişleri sağlanacaktır.
“5.Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı hakkında merak ettikleriniz için kutup.calistay@tubitak.gov.tr
2. Kutup Şenliği hakkında merak ettikleriniz için senlik.calistay@tubitak.gov.tr adreslerine e-posta atabilirsiniz.”