Biz Kimiz?

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) İklim ve Yaşam Bilimleri Başkan Yardımcılığı altında “İklim Araştırmaları ve Su Yönetimi”, “Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri”, “Kaynak Verimliliği ve Temiz Enerji”, “Biyoteknoloji”,“Yer Bilimleri” ve ”Gıda Teknolojileri” araştırma grupları bulunmakta olup, ilgili gruplarda aşağıdaki çalışmalar yapılmaktadır;

İklim Araştırmaları ve Su Yönetimi Grubu olarak; ulusal ve bölgesel ölçekte sanayi, atık, ulaştırma, tarım-hayvancılık,  kentsel altyapı, enerji ve turizm sektörlerinin iklim değişikliği risk değerlendirmesi ve yerel iklim değişikliği eylem planları kapsamında uyuma yönelik stratejilerin belirlenmesi konularında çalışmalar yürütmekteyiz. Hava kalitesi yönetimi; su kaynakları ve havza yönetimi; atıksuların arıtımı ve geri kazanımı; çevresel kirleticilerin ölçümü (hava kirliliği, su ve atıksu ile tehlikeli atıkların karakterizasyonu) ve giderimi; alternatif su kaynaklarının geliştirilmesi (atıksuların yeniden kullanımı, yeraltı suyu beslemesi, desalinasyon, yağmur suyu hasadı vb.) bölgesel hava kirliliği ve stratejik gürültü haritaları üretimi ve azaltılması konularında çalışmalar yapmaktayız.

Kaynak Verimliliği ve Temiz Enerji Araştırma Grubu olarak; ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve yeşil dönüşümü için faaliyetler yürütmekte, bu kapsamda İmalat Sanayindeki tüm sektörlerde Kaynak Verimliliğini artırmaya yönelik çözümler geliştirmekte, döngüsel ekonomiye katkı sağlamaktayız. Ayrıca ulusal kaynaklarımız olan kömür, biyokütle  ve atıkların enerji ve kimyasal üretimi açısından  çevreye duyarlı bir şekilde  ve katma değeri yüksek olarak değerlendirilebilmesi kapsamında Ar&Ge projeleri yapmakta, ülkemizin karbonsuzlaşma hedefi doğrultusunda karbon yoğun sektörler için Karbon Yakalama ve Dönüşüm teknolojileri geliştirmekte ve sektöre uygulamaktayız.

Biyoteknoloji Araştırma Grubu; İlaç Teknolojileri, Aşı Teknolojileri, Moleküler Onkoloji, Bitki Biyoteknolojisi, Hayvan Biyoteknolojisi ve Biyomalzeme olmak üzere 6 araştırma takımından oluşmaktadır. Biyoteknoloji Araştırma Grubu sağlık, bitki ve hayvan biyoteknolojisi ve biyomalzeme alanlarında endüstri, kamu kurumları ve üniversiteler olmak üzere tüm paydaşların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak araştırma ve geliştirme faaliyetlerini planlamakta ve yürütmektedir. Biyoteknoloji Araştırma Grubu, ülke öncelikleri doğrultusunda, alanındaki yöntemlerin güncel uygulamalarını kullanarak mevcut problemlerin çözümlerini ararken, ülke ekonomisi açısından katma değere dönüştürülebilecek ürünlerin üretilmesi konularında çalışmaktadır. Ayrıca kamu ve özel sektör kuruluşlarına analiz ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

Biyoteknoloji Araştırma Grubu hücre biyolojisi, biyokimya, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, biyoinformatik, biyomalzeme, immünoloji, toksikoloji ve genetik gibi farklı alanları birleştiren disiplinler arası bir altyapıya sahiptir. Bu sayede hastalıklardan korunma, hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik çalışmalar, biyosensör teknolojileri ve tanı kitleri üzerine çalışmalar, ulusal bitki ve hayvan gen kaynaklarının karakterizasyonu, biyoçeşitlilik gibi farklı alanlarda çalışmalar yürütebilmektedir. Araştırma grubu özellikle biyoteknolojik ilaç ve aşı alanında araştırma altyapılarının kurulmasında ve bu alanda ürüne yönelik projelerin oluşturulmasında Türkiye’de öncül konumdadır. 

Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırma Grubu olarak; denizlerimizde biyoçeşitliliğin azalması, yabancı/istilacı türlerin gözlemlenmesi, ötrofikasyon ve sonucunda deniz suyunda oksijen seviyelerinin azalmasına bağlı olarak balık ölümleri, aşırı alg çoğalmaları ve müsilaj gibi oluşumlar, ekolojik dengeyi bozan etmenlerin araştırılması; bu etmenlerin balıkçılık, turizm, deniz ulaşımı/taşımacılığı gibi faaliyetlere olan etkisi konusunda araştırmalar yapmaktayız. Deniz alanlarında deniz suyu ve sediment kalitesi izleme çalışmaları ve belediyelere ait kentsel atıksu arıtma tesislerinin denize olan etkilerinin belirlenmesi, çözüm önerilerinin getirilmesi kapsamında AR-GE çalışmaları yapmaktayız.

Yer Bilimleri Araştırma Grubu olarak, ülkemizin deprem tehlikesi yüksek olan yerleşim alanlarında  deprem zararlarının azaltılması, kentsel dönüşüm ve şehir planlamasına yönelik zemin sınıflaması ve sismik tehlike ve risk değerlendirmesi, yıkıcı depremler sonrası artçı deprem etkinliğinin izlenmesi, nükleer güç santrali, büyük ölçekli askeri tesisler, barajlar, vb. yapıların inşaası öncesi gerekli yerbilimsel altlıkların hazırlanması, arkeolojik sahaların, kömür sahalarının ve jeotermal sahaların jeofizik yöntemlerle yeraltı görüntülenmesi gibi yer bilimleri konularında katma değeri yüksek ve kamu faydası amaçlayan Ar-Ge faaliyetlerini gerçekleştirmekte, ülkemizde yer bilimleri problemlerine çözümler üretmekteyiz.

Bunların yanı sıra, Yer Bilimleri Araştırma Grubu bünyesindeki ülkemizin ilk ve tek Hızlandırılmış Kütle Spektrometresi (AMS) Laboratuvarı altyapısı ve yetişmiş insan kaynağı ile kültürel mirasımızın tarihlendirilmesi, köken tayini, tarihsel depremlerin çözümlenmesi, coğrafya, çevre ve sürdürülebilirlik, biyomedikal, ilaç araştırmaları, adli tıp, nükleer bilimler, biyoyakıt ve biyomalzeme konularında ihtiyaç duyulan hassas Karbon-14 analizlerini dünya standartlarında son teknoloji ile gerçekleştirmekteyiz.

Tüm çalışma alanlarımızda ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile de paydaşlarımız için teknolojik çözümler üretmekte ve gelişimlerine yönelik çalışmalar yapmaktayız.

 

 

 

-A +A