ULUSAL YAŞAM DÖNGÜSÜ DEĞERLENDİRMESİ (YDD) VERİ TABANI GELİŞTİRİLİYOR

Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (YDD), ürün ya da hizmetlerin üretilmesinde kullanılan tüm girdilerin elde edilmesinden başlayarak ilgili tüm üretim, sevkiyat, nihai kullanım ve bertaraf aşamalarını kapsayan ve yaşam döngüsü boyunca oluşan çevresel etkilerin değerlendirilmesi ve raporlanabilmesi için kullanılan bir yöntemdir.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü adına TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Ulusal Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Veri Tabanının Geliştirilmesi Projesi” ile sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek ve kaynak verimliliği ile ekonomik ve çevresel fayda elde etmek için gerekli olan YDD çalışmalarının temelini teşkil eden Ulusal YDD Veri Tabanı geliştiriliyor.

Ulusal YDD Veri Tabanı’nın çekirdeğini teşkil eden enerji ve evsel ve endüstriyel su temini veri setleri ülkemizi hem coğrafi hem teknolojik hem de zamansal açıdan temsil edecek şekilde hesaplanmış ve uluslararası bağımsız bir hakem tarafından denetlenmiştir. Proje kapsamında ark ocaklı tesislerde üretilen çelik, çimento, kireç ve yük taşımacılığı (karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu) için veri seti geliştirme çalışmaları devam ediyor.

24.08.2021
-A +A