Temiz Üretim Çalışmaları Yöntem ve Stratejilerin Belirlenmesi Çalıştayı

Ülkemizde Temiz Üretim konusundaki ihtiyaçlar ve olası önlemlerin belirlenmesi, önceliklerin daha iyi anlaşılması, bu sayede Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nde bu alandaki çalışma modelinin oluşturulmasına katkı sağlaması amaçlarıyla TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından 03 Mart 2014 tarihinde “TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Temiz Üretim Çalışmaları Yöntem ve Stratejilerin Belirlenmesi Çalıştayı” düzenlenmiştir. Çalıştay, enstitünün paydaşları olan konu ile ilgili bakanlık ve bakanlıklara bağlı kurumlar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, sektörel federasyonlar, dernekler, kalkınma ajanları, sanayi ve ticaret odaları temsilcilerinde oluşan yaklaşık 90 kişilik katılımcı grubu ile gerçekleşmiştir.

Çalıştay, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitü Müdür V. Doç. Dr. Ertan Durmuşoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mustafa Çöpoğlu tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından Enstitü Temiz Üretim Birim sorumlusu Başuzman Araştırmacı Işıl Ataçoğlu’nun TÜBİTAK MAM ve Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü faaliyetleri hakkında gerçekleştirdiği sunum ile devam etmiştir. Devam eden oturumda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Verimlilik Genel Müdürü,  Anıl Yılmaz tarafından “Verimlilik ve Temiz Üretim Konusunda Ulusal Stratejiler ve Politikalar”, İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu tarafından “Temiz Üretim Teknolojileri ve Türkiye” ve Yaşar Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan tarafından “Türk İmalat Sanayinde Sürdürülebilir Yeşil Büyüme ve Verimlilik” konulu sunumlar gerçekleştirilmiştir.

Sunumların ardından çalıştay, üç farklı oturum halinde organize edilen “Temiz Üretim Faaliyetleri Yöntem ve Stratejilerinin Belirlenmesi” yuvarlak masa fikir üretme çalışmaları ile sürmüştür. Yuvarlak masa çalışmalarında özellikle, ülkemizde Temiz Üretim alanında gerçekleştirilmesi beklenen öncelikli çalışmalar, ihtiyaçlar, işbirlikleri ve önlemler hakkında katılımcıların görüşleri toplantı moderatörü liderliğinde alınmıştır. Çalıştay çıktıları, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nün Temiz Üretim alanındaki çalışma modeli, işbirlikleri ve gerçekleştireceği çalışmalar açısından önceliklerinin belirlenmesinde katkı sağlayıcı olarak değerlendirilecektir.

Ülkemizde “temiz üretim” kavramı ilk kez 1999’da, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından, Bilim Teknoloji Sanayi Tartışmaları Platformu, Temiz Üretim Temiz Ürün Çevre Dostu Teknolojiler Çalışma Grubu Sanayi Sektörü Raporu ile gündeme gelmiş ve bir “temiz üretim merkezi” kurulması önerilmiştir. Ancak, bu kapsamda bir merkezin kurulması için zaman içinde değişik planlamalar yapılmışsa da uygulanamamıştır. Son olarak, geçtiğimiz yıl Nisan ayında 218 sayılı TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun kararı gereği TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsü'nün adı Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü olarak değişmiş ve Enstitünün aynı zamanda bir Temiz Üretim Merkezi olarak görev yapmasına karar verilmiştir.  

3 Mart 2014 TÜBİTAK MAM ÇTÜE Çalıştay Sunumları

pdf2.zip (8857.48 KB)
pdf1.zip (9439.00 KB)

Fotoğraflar

03.03.2014
-A +A