İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Kırsal Toplumların Dayanıklığının Artırılması Projesi, “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP),” kapsamında uygulanmaktadır. Hibe programının teknik uygulamasının koordinasyonundan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) İklim Değişikliği Başkanlığı sorumlu olup, ÇŞİDB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı, Hibe Programının Sözleşme Makamı’dır.
İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Kırsal Toplumların Dayanıklığının Artırılması Projesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde yürütülmektedir.13 Aralık 2023’te hibe sözleşmesi imzalanarak yürürlüğe giren projenin 18 ayda tamamlanması hedeflenmektedir. Projenin eş faydalanıcıları Isparta Uygulamaları Bilimler Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’dür.
İklim koşullarında yaşanan değişim ve aşırı hava olayları sıklığı ve etkilerinin artması nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalan tarım ve hayvancılığın iklim değişikliği etkilerine karşı dayanıklılığının ve uyum kapasitesinin arttırılması, sürdürülebilir ve verimli bir üretim sağlamak için önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bu doğrultuda kurgulanan projenin amacı; iklim değişikliğinin sosyo-ekonomik sonuçları da dahil olmak üzere seçilen bölgelerdeki tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerini belirlemek ve uyum seçeneklerini değerlendirmektir.
Proje kapsamında seçilen üç havzada (Küçük Menderes Havzası, Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Gölleri Havzaları) iklim değişikliğinin modellenmesi, su rezervlerinde öngörülen değişikliklerin tahmini, yeni rezerv koşullarının tarımsal üretime etkisi, yeni koşula göre ürün deseninin modellenmesi, yeni koşulların ekonomik ve sosyal etkilerinin belirlenmesine yönelik çalışmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Proje çerçevesinde sıra ile gerçekleştirilecek modelleme çalışmaları sonucunda seçilen 3 havza için ayrı ayrı bitki ürün planları hazırlanacak, ekonomik ve sosyal etkilerin azaltımı amacıyla olarak kırsal kesimin iklim değişikliği karşısında uyum kapasitesini arttırmaya yönelik planlar oluşturulacaktır. Bu çerçevede, bölgede tarımsal üretime katkı sağlayan paydaşların hedeflendiği anket çalışmaları ile birlikte, 6 adet eğitim, 6 adet odak grup toplantısı ve 4 adet bölgesel çalıştay gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
Projenin hedef grupları ve nihai faydalanıcıları arasında yerel çiftçiler, üretici birlik ve kooperatif temsilcileri ve STK'lar yer almaktadır. Hem gerekli tüm verilerin toplanması aşamasında hem de proje sonuçlarının değerlendirilmesi ve tartışılması noktasında, tüm hedef grupların ve yararlanıcıların katılımının artırılması, projenin başarısı için kritik öneme sahiptir.