Projenin amacı Gediz Havzası’nda nehirler hariç, kıyı suları dahil olmak üzere yerüstü suları ve yeraltı sularının bütüncül bir yaklaşımla korunması ve planlanmasına yönelik Gediz Havzası Nehir Havza Yönetim Planının hazırlanmasıdır.
Giderek artan dünya nüfusu ve buna paralel olarak artan farklı sektörlerdeki su talebi, su kaynakları üzerinde ciddi baskılar oluşturmaktadır. Sürdürülebilir olmayan su yönetimi ve uygulamaları doğal hidrolojik döngülerin kırılmasına sebep olmaktadır. Su stratejik bir kaynak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bütünleşik havza yönetimi su ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik ederek, su ekosistemlerinin ve bunlara bağlı diğer ekosistemlerin korunması, iyileştirilmesi ve olası tahribatların önlenmesini hedeflemektedir. Bu bağlamda tabii kaynakların yönetiminde havza ölçeği esas alınmaktadır. Türkiye’deki 25 hidrolojik havza ve alt havzalarından oluşan sistemin yönetimi, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır.
25 Nehir Havzası için Havza Koruma Eylem Planları (HKEP) 2008 ile 2013 yılları arsında TÜBİTAK MAM ÇTÜE tarafından hazırlanmıştır. Nehir Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması çalışmaları HKEP çalışmalarının devamı niteliğindedir. Her bir nehir havzası için bir nehir havzası yönetim planı (NHYP) hazırlanması gerekmektedir. Proje, Gediz Havzası dışındaki 24 havza için NHYP hazırlanması işi için öncü bir çalışma olmuştur.
Su kaynaklarının mevcut su kalitesinin iyileştirilmesi ve korunması maksadıyla, öncelikle havzayı karakterize eden bütün unsurların (akım, kalite, meteorolojik, hidrolojik, jeolojik unsurlar ile sektörel bazda su kullanımları, arazi kullanımı, erozyon konuları) birbirleriyle ilişkilerinin tanımlandığı ve sonrasında koruma-kullanma dengesi çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadeli koruma ilkelerinin belirlendiği bir eylem planına ihtiyaç duyulmaktadır. Proje ile Gediz Havzası Havza Yönetim Eylem Planı hazırlanmıştır.