Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan sözleşme ile 29 Ağustos 2014 tarihinde başlatılan “Zeytin Sektörü Atıklarının Yönetimi Projesi” kapsamında 6 Mayıs 2015 tarihinde, Gebze, TÜBİTAK MAM Konferans Salonu’nda sektörden kaynaklanan atıksu probleminin çözümüne yönelik olarak incelenen ve maliyet analizi çalışmaları yapılan alternatiflerin, teknik ve çevresel indikatörler açısından karşılaştırılabilmesine yönelik bir çalıştay düzenlenmiştir. ‘Alternatiflerin, Teknik ve Çevresel Kriterler Açısından Değerlendirilmesi’ çalıştayına; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi temsilcileri ile zeytinyağı sektörü üretim prosesleri, atıklarının yönetimi ve alıcı ortam üstündeki etkileri gibi konularda çalışan akademisyenler katılım sağlamıştır.
6 Mayıs 2015 tarihinde düzenlenen çalıştay, TÜBİTAK MAM adına Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü adına Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanı Ercan GÜLAY tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başlamıştır. Sonrasında, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Proje Yürütücüsü Dr. Selda MURAT HOCAOĞLU tarafından, proje kapsamında yapılan çalışmalar ve ulaşılan sonuçlar hakkında bir sunum yapılmıştır. Açılış ve sunumların ardından, çalışma yöntemi hakkında bilgi aktarılarak, grup çalışmalarına geçilmiştir. Grup çalışmaları, zeytinyağı üretim prosesi değişikliğinin olumlu ve olumsuz yönlerinin tartışıldığı fikir üretme ve önceliklendirme çalışması ile atıksu probleminin çözümüne ve buna bağlı olarak oluşan pirina değerlendirme alternatiflerinin; sürdürülebilirlik, çevresel etki, yönetilebilirlik, alan ihtiyacı gibi çeşitli teknik ve çevresel kriterler açısından karşılaştırılması çalışmalarından oluşmuştur. Grup çalışmaları ile zeytinyağı sektörü konularında tecrübesi olan akademisyenleri, konuyla ilgili Bakanlık ve sektör temsilcilerinin konunun farklı boyutlarını tartışması sağlanmıştır.