TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından, “Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında 05-06 Şubat 2015 tarihlerinde, İstanbul DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nde Yüzey Sularında Ekolojik Su Kalitesi ve Hassas Alan Tayini konulu bir çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştaya Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, biyolojik izleme çalışmalarını gerçekleştiren Öğretim Üyeleri ve TÜBİTAK MAM ÇTÜE uzman personeli katılmıştır.
Toplantıda açılış konuşması Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Cumali KINACI ve TÜBİTAK MAM ÇTÜE Müdür Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Sayın Dr. Selma AYAZ tarafından gerçekleştirilmiştir. Toplantıda projede gelinen aşamalar hakkında özet bilgi Dr. Şebnem AYNUR KOYUNLUOĞLU tarafından katılımcılara sunulmuştur. 25 havzanın nehir ve göllerinde yapılan izleme çalışmaları Prof. Dr. Nilgün KAZANCI, Prof. Dr. Murat ÖZBEK, Prof. Dr. Naime ARSLAN, Yrd. Doç. Dr. Ali SALUR, Doç. Dr. Hasan KALYONCU, Prof. Dr. Nilsun DEMİR, Prof.Dr. Meriç ALBAY, Dr. Cenk GÜREVİN, Doç. Dr. Fatma ÇEVİK, Prof. Dr. Sabri KILINÇ, Prof. Dr. Kemal ÇELİK ve Doç. Dr. Feray SÖNMEZ tarafından aktarılmıştır.
20 Eylül 2012’de başlatılan “Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi” ile Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliği ve Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği kapsamında gerekliliklerin yerine getirilmesi hedeflenmektedir. Projenin amacı, Türkiye’deki 25 su havzasında bulunan yüzeysel sularda hassas alanların tespit edilmesi ve yüzey, yeraltı sularında belirlenmiş olan nitrata hassas su alanlarının güncellenerek su kalitesi hedefleri ile su kalitesinin iyileştirilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesidir. Projede gelinen aşamada, Türkiye’deki 25 su havzasında yüzeysel su kütleleri tespit edilmiş, su kütlelerindeki kentsel, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlere bağlı olarak oluşan baskılar ve kirlilik yükleri belirlenmiş ve nehir-göl istasyonlarında izleme çalışmalarının (fizikokimyasal-biyolojik) yapılması ardından, nehir ve göllerde Hassas Alan belirleme kriterleri geliştirilerek “Hassas/Normal Su Alanlarının” tespit edilmesi aşamasına gelmiştir.