Ulusal Eylem Planının Güncellenmesi Projesi Çalıştayı

 “Denizlerimizin Kara Kökenli Kirleticilere Karşı Korunmasına Yönelik Ulusal Eylem Planının Güncellenmesi Projesi” kapsamında “Sorunların Önceliklendirilmesi, Potansiyel Önlemlerin ve Kirlilik Önleme/Kontrol İçin Eylemlerin Belirlenmesi Çalıştayı”, 3-4 Mayıs 2017 tarihlerinde TÜBİTAK Başkanlık/Ankara toplantı salonlarında gerçekleştirilmiştir. Çalıştay’a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TÜİK, Sağlık Bakanlığı, SHOD, üniversiteler, kalkınma ajansları, STK’lar ve kıyı illerinde bulunan Kıyı İl Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri ile Büyükşehir Belediyeleri’nden 100 kişilik bir katılım sağlanmıştır.

Çalıştay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Deniz ve Kıyı Yönetimi Dairesi Başkanı Sn. Murat Turan’ın ve Merkezimiz Çevre ve Temiz Üretim Enstitü Müdürü Sn. Dr. Selma Ayaz’ın açılış konuşmaları ile başlamıştır. Çalıştay’ın ilk günü süresince Proje’nin üç ana konusundan birisi olan “Deniz çöpleri konusunda yapılan çalışmalar” ile ilgili Bursa, İzmir, Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri; İSTAÇ Genel Müdürlüğü; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜRÇEV yetkililerince sunumlar gerçekleştirilmiş; “Kıyı Alanlarında Koruma Alanları ve Gemi Trafiği Yoğunluğu” kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar aktarılmıştır. Aynı gün içerisinde ayrıca Tematik Çalışma Grubu Liderleri tarafından ulusal hedeflerin belirlenmesi çalışmalarının taslak sonuçları ile ilgili sunumlar gerçekleştirilmiş olup; çalışma yöntemi ve kullanılacak dokümanlarla ilgili bilgilendirme yapılmış ve Tematik Çalışma Grupları ile birlikte “potansiyel önlemlerin belirlenmesi” çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Çalıştay’ın ikinci gününde öncelikle sıcak noktaların belirlenmesi ile ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgi verilmiş ve ardından katılımcılar konularına göre “Kentsel/Belediye, Endüstri ve Tarım Tematik Çalışma Grupları” olarak ayrılarak, “Kirlilik Önleme/Kontrol için Eylemlerin Belirlenmesi” grup çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Tematik Çalışma Grupları, her alanın kendi Grup Lideri tarafından yönlendirilmiş ve gruplar içerisinde yapılan değerlendirmeler/öneriler her grup için belirlenen raportörler tarafından kaydedilmiştir.

Sorunların Önceliklendirilmesi, Potansiyel Önlemlerin ve Kirlilik Önleme/Kontrol için Eylemlerin Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuçları, Proje kapsamında Eylül 2017’de gerçekleştirilmesi planlanan “Taslak Ulusal Eylem Planı Paydaş Çalıştayı” için önemli bir zemin oluşturmaktadır.

Fotoğraflar

04.05.2017
-A +A