Ülkemizde İklim-Su-Enerji Kapsamında Yapılan Modelleme Çalışmalarının Değerlendirilmesi Toplantısı

19 Nisan 2017 tarihinde TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitü (ÇTÜE) tarafından  “Ülkemizde İklim-Su-Enerji Kapsamında Yapılan Modelleme Çalışmalarının Değerlendirilmesi Toplantısı” düzenlenmiştir.

Toplantı ÇTÜE Enstitü Müdürü Dr. Selma Ayaz başkanlığında TÜBİTAK MAM’da gerçekleşmiştir. Toplantıya TÜBİTAK MAM’dan ÇTÜE Enstitü Müdürü Yardımcısı Doç Dr. Haldun Karan başta olmak üzere modelleme çalışmalarıyla ilgili çok sayıda uzman katılmıştır. TÜBİTAK MAM dışında, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi ve Türkiye Su Enstitüsü’nden Yer/Atmosfer/Deniz modellemesi, Hidrolojik/Hidrojeolojik/su kalitesi/hava kalitesi modellemesi alanlarında uzman akademisyenler katılım sağlamıştır.

 Toplantıda Yer/Atmosfer/Deniz modellemesi, Hidrolojik/Hidrojeolojik/su kalitesi/hava kalitesi modelleme çalışmalarının ülkemizdeki durumu değerlendirilmiştir. Ülkemizde mevcut modelleme çalışmalarının daha çok dünyada yaygın olarak kullanılan modelleme yazılımlarından olduğu ve açık kaynak olması sebebiyle daha çok kullanıldığı belirtilmiştir. Ülkemize özgü modelleme çalışmaları yapılabilirliği ve sürdürülebilirliği konuları tartışılmıştır. Ülkemizde gerçekleştirilen çalışmalar göz önüne alınarak modellemenin teknik altyapı ihtiyaçları, veri ve politikalar açısından değerlendirilmiş ve eksiklikleri gidermek amacıyla çözüm önerileri getirilmiştir. Modelleme çalışmaları için izleme programlarının oluşturulabilmesi ve sürdürülebilir olması amacıyla gerekliliklerin belirlenmesi üzerinde durulmuştur. Kısa-orta-uzun vadede ne tür projelere ihtiyaç duyulduğuna dair görüş alış verişi yapılmıştır.

Fotoğraflar

19.04.2017
-A +A