TURMEPA - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Eğitim İşbirliği

TURMEPA’nın MITSUI & CO., Ltd. Çevre Fonu hibesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle hayata geçirdiği Sürdürülebilir Türk Boğazlar Sistemi – Çanakkale Boğazı Projesi kapsamında ilk eğitim, 10 Ağustos’ta Çanakkale Limanı’na demirleyen TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nde verilmiştir.

DenizTemiz Derneği/TURMEPA’nın Ocak 2016’da başlattığı, Çanakkale’de Türk Boğazlar Sistemi’nin önemini anlatan ve Çanakkale Boğazı içerisindeki biyolojik çeşitliliğin korunması için yetişkinler ve üniversite öğrencileriyle bilinçlendirme çalışmalarını kapsayan “Sürdürülebilir Türk Boğazlar Sistemi – Çanakkale Boğazı” projesinin ilk eğitimi Çanakkale’de TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nde düzenlenmiştir. 10 Ağustos’ta gerçekleşen iki eğitime 40 öğrenci katılmıştır. Çocuklar hem bir araştırma gemisini keşfetmenin heyecanını yaşamış, hem de Çanakkale Boğazı’nın önemi konusunda bilinçlenmişlerdir.

Çanakkale Boğazı’nın özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmak için geliştirilen proje; Çanakkale Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde 27 ay boyunca devam edecek.

TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi, Çanakkaleli çocuklara tanıtım amacıyla açılmıştır. TURMEPA eğitimlerinin de dâhil olduğu 1 günlük etkinlik süresince çocuklara araştırma gemisi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tanıtılmış ve yapılmakta olan deniz araştırmaları anlatılmıştır. Bu kapsamda gemi tanıtımı için hazırlanan film de katılımcılara izletilmiştir.

Gemi tanıtım filmi için lütfen buraya tıklayınız.

Çanakkale’nin Merkez, Lapseki, Eceabat, Gelibolu, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinde gerçekleştirilecek projenin temel amacı, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli geçiş yollarından biri olan Çanakkale Boğazı’nın karadan ve özellikle insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çekmek ve bu konuda toplumda farkındalığı artırmaktır. Özellikle Boğaz’a doğrudan etkisi olan kişilere birebir uygulanması amaçlanan projenin hedef kitlesini üniversite öğrencileri, balıkçı kooperatifleri, yerel yönetimler, özel sektörden üst düzey isimler, turizm sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Bu çerçevede, projenin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ile Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi akademisyenlerinden oluşan Eğitim Danışma Kurulu, eğitim konseptlerinin mümkün olduğunca gerçek hayatı yansıtan bir formatta geliştirilmesine yönelik bir eğitim seti hazırlamıştır.

Yerinde eğitimler, toplu eğitimler ve kongreler şeklinde aşamalandırılan proje ile öğrenilenlerin içselleştirilmesini sağlamak hedeflenmektedir. Yetişkinlere uygulanacak eğitimlerin etkisinin belirlenmesi amacıyla, tüm katılımcılara ölçme ve değerlendirme testleri uygulanacak ve proje sonunda TURMEPA tarafından yayınlanacaktır.

Eğitim setleri; Çanakkale deniz ekosisteminin günümüzdeki durumu ile ilgili insanları aydınlatmak, yasak, yanlış ve aşırı avlanmanın insan yaşamına yapacağı olumsuz etkilere dikkat çekmek,  atıkların doğru ve etkili bir şekilde ayrıştırılma yollarını öğretmek, temiz ve hijyenik bir deniz ve kıyı şeridinin turizm sektörüne getireceği olumlu etkileri göstermek gibi konuları kapsamaktadır. Bölgedeki eğitim döngüsü, öncelikli olarak Çanakkale’deki ilçelere projeyi tanıtmak, görseller sergileyerek ilgi toplamak ve bilinirlik oluşturmakla başlayacaktır. Eğitimler ise iş yerlerine ve hedef kitle mekânlarına gidilerek verilecektir.

Proje kapsamında bir blog sayfası oluşturulacak, yerel medya ve yönetimler ile işbirliği yapılarak projenin ve DenizTemiz marka bilinirliğinin oluşturulması sağlanacaktır. Proje, etkinlik ve kampanyalar ile de desteklenecektir.

TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi ile ilgili ayrıntılı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Fotoğraflar

16.08.2016
-A +A