TÜRKİYE Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan sözleşme ile 18 Ekim 2012 tarihinde başlatılan “Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi Projesi” kapsamında 24-26 Eylül 2014 tarihinde Kocaeli/Darıca’da “Hegsagone Business & Meeting Hotel- Bayramoğlu” tesislerinde “Türkiye Kıyılarında Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi, Turizmde Atıksu Yönetimi Eğitim ve Kapanış Çalıştayı” düzenlenmiştir. Çalıştaya tüm kıyı İl’lerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlükleri ve Büyükşehir Belediyeleri’nin Su Kanalizasyon İdareleri ve Çevre Koruma Dairelerinden katılım sağlanmıştır.

Düzenlenen üç günlük etkinliğin ilk iki gününde eğitimler verilmiş, son gününde ise proje kapanış çalıştayı gerçekleştirilmiştir. İki günlük eğitimin ilk gününde “Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi”, ikinci gününde ise “Turizmde Atıksu Yönetimi” konularında eğitim verilmiştir. Eğitimler Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü adına Daire Başkanı Murat TURAN, Şube Müdürleri Harun HAŞİMOĞLU ve Elif Özcan’ın sunumları ile başlamıştır. 24 Eylül 2014 tarihindeki eğitim programı projenin yöneticisi ve  “Yüzme Suyu profillerinin Belirlenmesi” çalışmasının yürütücüsü Dr. Vildan TÜFEKÇİ’nin ve diğer proje çalışanlarının sunumları ile devam etmiştir. Yüzme Suyu Profillerinin Belirlenmesi kapsamında “Ulusal ve uluslararası mevzuatlar”, “Sorumluluklar”, “Profil belirleme metodolojisi”, “Sınıflandırma”, “Kısa dönemli kirlilikler”, ”Yüzme alanlarında Siyanobakteri, fitoplankton ve ötrofikasyonun değerlendirilmesi ve izleme teknikleri” ve “Yüzme suyu web uygulaması, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) uyumlu Veri tabanı sistemi” konularında katılımcılara eğitim verilmiştir.

25 Eylül 2014 tarihindeki eğitim programı ise “Turizmde Çevre Dostu Atıksu Yönetim Modelinin Oluşturulması” çalışmasının yürütücüsü Dr. Selda HOCAOĞLU’nun sunumları ile başlamıştır. Eğitim programında “Türkiye’de Atıksu Yönetimi”, “Atıksu Geri Kazanım Uygulamaları ve Turizm Tesislerinde Su Kullanımı”, “Arıtılmış Atıksuyun Yeniden Kullanımında Yasal Düzenlemeler”, “Arıtılmış Atıksuların Peyzaj Sulama Suyu ve Rezervuarda Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar”, Yağmur Suyu Hasadı ve Turizm Tesislerinde Uygulanabilirliği” ve Turizmde Atıksu Geri Kazanım Alternatifleri ve Öneriler” konularına ait sunumlar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca proje kapsamında pilot tesis olarak seçilmiş olan pilot turizm tesisine bir teknik gezi düzenlenmiştir.

26 Eylül 2014 tarihinde düzenlenen projenin kapanış çalıştayı, TÜBİTAK-MAM adına Kurumsal Gelişme Başkan Yardımcısı Ali TAVLI ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü adına Genel Müdür Yardımcısı Sayın Recep AKDENİZ tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başlamıştır. Çalıştayda proje kapsamında yapılan çalışmalar ve elde edilen sonuçlar hakkında tüm katılımcılara detaylı bilgilendirme yapılmış, hazırlanan web tabanlı uygulamalar ( http://turkiyeplajlari.cevre.gov.tr/ ) ve “oteller için atıksu geri kazanım hesaplama aracı”  (http://www.csb.gov.tr/projeler/tay/  ) hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Fotoğraflar

24.09.2014
-A +A