Tokat İlinde Temiz Üretim Eğitimleri Düzenlendi

TÜBİTAK MAM ÇTÜE ve Tokat BSTİM işbirliği ile “Toprak Sanayii Uygulaması”, “Tekstil Sektörü Uygulaması” ve “Gıda Sektörü Uygulaması” 29 -30 Mart 2017 tarihlerinde, toplam 135 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ve Tokat Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü işbirliği ile “Temiz Üretim Eğitimleri-Toprak Sanayii Uygulaması”, “Temiz Üretim Eğitimleri-Tekstil Sektörü Uygulaması” ve “Temiz Üretim Eğitimleri-Gıda Sektörü Uygulaması” 29-30 Mart 2017 tarihlerinde, toplamda 135 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Söz konusu eğitim, 3 ayrı program kapsamında Toprak Sanayii, Tekstil ve Gıda sektörlerine yönelik olarak düzenlendi. Toprak Sanayii’ne yönelik eğitim, sektörün en yoğun olduğu Erbaa ilçesinde Erbaa Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilirken, Tekstil ve Gıda sektörlerine yönelik eğitimler ise sırasıyla Tokat OSB İŞGEM binasında ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde yapıldı. Düzenlenen eğitimlerle, Tokat ili ve ilçelerinde yer alan işletmelerin temiz üretim, kaynak verimliliği ve endüstriyel simbiyoz konularında farkındalığının artırılması amaçlandı.
 

Her üç sektör için gerçekleştirilen temiz üretim eğitimlerinde, öncelikli olarak Tokat Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel Toprak Sanayii, Tekstil ve Gıda sektörlerinin mevcut durumu ve ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. Sonrasında, TÜBİTAK ve bağlı bulunduğu enstitüler anlatılırken, Ulusal Temiz Üretim Merkezi görevini yürüten Temiz Üretim Stratejik İş Birimi’nin çalışma ve faaliyet alanları aktarıldı. Ulusal Temiz Üretim Merkezi'nin Ar-Ge ve Ür-Ge projeleri geliştirmesinin yanı sıra, uygulamalı eğitimler ve etkinlikler ile işletmelerin mevcut kaynak tüketimlerini tespit ederek, temiz üretim olanaklarını açığa çıkardığı ve böylece bölgesel kalkınmaya hizmet etmeyi amaçladığı ifade edildi. Temiz Üretim, Kaynak Verimliliği ve Endüstriyel Simbiyoz kavramları anlatılarak ülkemizde ve dünyada bu konularla ilgili yürütülmüş ve yürütülmekte olan örnek uygulamalardan bahsedildi. Bununla birlikte, işletmelere yönelik Temiz Üretim Denetimleri yapan TÜBİTAK MAM ÇTÜE ekibi tarafından Temiz Üretim Denetimi aşamaları ve işletmelere ne gibi faydalar sağladığı örneklerle açıklandı. Ayrıca, Toprak Sanayii, Tekstil ve Gıda sektörlerindeki temiz üretim olanaklarından bahsedilerek, sektör katılımcılarına dünyadan ve ülkemizden örnek uygulamalar sunuldu.

Düzenlenen eğitimlere başta sektör temsilcileri olmak üzere, akademisyenler ve üniversite öğrencileri de büyük ilgi gösterdi. Ulusal Temiz Üretim Merkezi ekibi eğitimlerin yanı sıra Dörtler Kablo San. Tic. Ltd. Şti., Şık Makas Giyim San. ve Tic. A.Ş., Trelleborg Tokat Endüstriyel Hortumlar San. ve Tic. Ltd. Şti., Doğan Tuğla Kiremit Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve DİMES Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş. tesislerine de teknik ziyarette bulundu.

Fotoğraflar

10.04.2017
-A +A