TEKİRDAĞ, ÇANAKKALE VE YALOVA YEREL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANLARI HAZIRLANDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından desteklenen, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından yürütülen, “Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova İlleri için Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi”nin kapanış toplantısı 18 Mayıs 2023 tarihinde TÜBİTAK MAM Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş tarafından toplantı açılış konuşması gerçekleştirildi.

TÜBİTAK MAM’ın küresel düzeyde ülkemiz çıkarlarının korunmasını gözeterek, çevre teknolojilerinde uluslararası alanda rekabetçi projeleri başarıyla yürüttüğünü ifade eden Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, “Bu hedef doğrultusunda, özellikle şehirleşmiş alanlarda çevre sorunlarına bilimsel ve teknolojik çözümler üretebilme yeteneği kazanması, bu kapsamda kurulan Ar-Ge ekiplerinin ve nitelikli laboratuvarların yetkinliği ile doğrudan ilişkilidir.” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil konuşmasının devamında, “Projede tamamlanan çalışmaların paylaşılması, sera gazı azaltım ve iklim değişikliğine uyum eylemlerinin değerlendirilmesi amacıyla siz değerli paydaşlarımızın da katkıları ile geçtiğimiz sene sonunda Yalova, Tekirdağ ve Çanakkale’de geniş katılımlı paydaş toplantıları düzenledik. Söz konusu toplantıların çıktılarını da değerlendirerek eylem planlarını nihai haline getirdik. Bu vesileyle proje süresince sağlamış oldukları katkılar ve iş birlikleri için değerli paydaşlarımıza teşekkürlerimi iletmek isterim.” ifadelerini kullandı.

Dr. Tuğba Dinçbaş konuşmasında, İklim Değişikliği Başkanlığı’nda yürütülen faaliyetlere değinerek, özellikle İklim Şurası kapsamında yerel yönetimler odağında önemli kararların alındığını ve yeni yasama döneminde değerlendirilmek üzere hazırlanan İklim Kanunu Taslağı ile 81 ilimizde Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları’nın hazırlanmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca yakın zamanda tümüyle devreye alınması planlanan İklim Portal’ı vasıtasıyla gerek iklim değişikliği alanında gerçekleştirilen çalışmaların paylaşılacağı gerekse yereldeki paydaşların eylem planlarına ilişkin izleme çalışmalarını yürütecekleri bir altyapının kurulduğunu belirtti.

Proje kapanış toplantısında, İklim Çevre ve Şehircilik Uzmanı Neslihan Ağartan tarafından İklim Değişikliği Başkanlığı’nın faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi.

TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Hava Kalitesi ve Çevresel Gürültü Teknolojileri Araştırma Grubu’ndan Proje Yürütücüleri Kıdemli Uzman Araştırmacı Dr. Tuğba Doğan Güzel ve Başuzman Araştırmacı Ece Gizem Çakmak tarafından “Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova İlleri için Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi” çıktıları hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı.

Sunumlar sonrasında gerçekleştirilen soru-cevap oturumunda proje kapsamında sorulan sorular cevaplandı.

Tekirdağ, Çanakkale ve Yalova İlleri için Yerel İklim Değişikliği Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TÜBİTAK MAM arasında 22 Ekim 2021 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında Marmara Bölgesi’nde İklim Değişikliği Eylem Planı bulunmayan 3 il olan Çanakkale, Yalova ve Tekirdağ illeri özelinde Yerel İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlandı.

Proje kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler aşağıda verilmektedir.

  • Söz konusu illerde sera gazı emisyonlarına ve iklim değişikliğine etki eden faktörlere ilişkin bilgiler toplanmıştır.
  • Ulusal/uluslararası normda kabul görmüş emisyon faktörleri kullanılarak üç il için sera gazı emisyon envanteri oluşturulmuştur.
  • Mevcut durum senaryosuna ek olarak, sera gazı emisyon azaltım miktarları senaryolar bazında hesaplanmıştır. Sera gazı emisyonlarının azaltımına yönelik belirlenen her eylem için sorumlu ve ilgili kurum/kuruluş, uygulama periyodu, temel performans göstergeleri, mevcut durum ve performans hedeflerine ilişkin bilgiler değerlendirilmiştir.
  • İklim değişikliğine uyum kapsamında klimatolojik analiz ve iklim projeksiyonları analizinin yanı sıra sektörel bazda mevcut durum değerlendirmesi gerçekleştirilmiş olup, iklim değişikliğine uyum eylemleri belirlenmiştir. Belirlenen her eylem için sorumlu ve ilgili kurum/kuruluş, uygulama periyodu, temel performans göstergeleri, mevcut durum ve performans hedeflerine ilişkin bilgiler değerlendirilmiştir.
  • İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlama çalışmalarına katkı sunan paydaşlar belirlenmiş olup, her il özelinde düzenlene paydaş toplantıları vasıtasıyla hazırlanan raporlara görüş talep edilmiştir. Bu kapsamda 3 ilde çalıştaylar düzenlenmiştir.

Elde edilen tüm çıktıları içeren “Yerel İklim Değişikliği Eylem Planı” üç il için hazırlanmıştır.

Fotoğraflar

22.05.2023
-A +A