Sivas’ın Gürültü Eylem Planları TÜBİTAK MAM tarafından hazırlanıyor

‘Sivas İli Hassas Alanlarında Gürültü Azaltımı Alternatif Senaryolarının Geliştirilmesi’ Projesi açılış ve 1. Koordinasyon Toplantısı düzenlendi.

1 Şubat 2017’de ‘Sivas İli Hassas Alanlarında Gürültü Azaltımı Alternatif Senaryolarının Geliştirilmesi’ Projesi açılış ve 1. Koordinasyon Toplantısı Sivas Belediyesi Encümen Salonu’nda gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Sivas Belediye Başkanı Sami AYDIN, Sivas Belediye Başkanı Yardımcısı Mehmet Muaz UZUN, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Abdurrahman GÜNEY, Sivas Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden Bahattin ŞAHİN ve projeye katkı sağlayabilecek kurum temsilcileri katılmışlardır. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Proje Yürütücüsü Uzman Araştırmacı Deniz SARI proje tanıtım sunumu gerçekleştirmiş ve Araştırmacı Melike Neşe TEZEL ile birlikte proje kapsamında temin edilmesi gereken verilerle ilgili bilgilendirme yapmıştır.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Sivas Belediyesi arasında 13 Ocak 2017 tarihinde imzalanan proje sözleşmesi kapsamında Sivas’ta stratejik gürültü haritaları hazırlanan yerleşim alanlarında çevresel gürültü açısından sıcak noktalar belirlenecek ve azaltım senaryolarının geliştirileceği gürültü eylem planları hazırlanacaktır.

Bu bağlamda; Sivas’ta stratejik gürültü haritası hazırlanan yerleşim alanlarında her kaynak grubu için (karayolu, demiryolu, sanayi ve eğlence) Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde belirtilen sınır değerlerin aşıldığı ve hassas yapıların yer aldığı Gürültü Yönetimine Aday Alanlar (GYAA) belirlenecektir.

Koordinasyon toplantıları düzenlenerek sorumlu kurum ve kuruluşlar ile diğer proje paydaşlarının görüşleri alınacak ve GYAA’lar içerisinden Gürültü Yönetim Alanları (GYA) tespit edilecektir. Ayrıca, sorumlu kurum/kuruluşlar tarafından planlanan ve gürültü yönetimine etki edebilecek projeler de değerlendirilerek, belirlenen GYA’lar için kaynak bazlı alternatif azaltım senaryoları geliştirilecektir.

Azaltım senaryolarında yer alan çözümler için geliştirilen senaryolar kapsamında; kaynaklarda, kaynak-alıcı arasında ve alıcılarda öngörülen gürültü azaltımını sağlayacak eylemler kullanılarak modellemeler yapılacaktır. Modellemeler sonucunda kaynak bazlı mevcut gürültü seviyesindeki azalma düzeyleri belirlenecektir.

Geliştirilen azaltım senaryolarına yönelik fayda-maliyet analizleri gerçekleştirilerek elde edilen tüm hesaplama ve değerlendirme sonuçlarını içeren Sivas için Gürültü Eylem Planı çalışmaları tamamlanacaktır.

01.02.2017
-A +A