Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS)

Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan “Sinop Nükleer Güç Santrali  (NGS) için Yer Değerlendirme Parametrelerine Yönelik Araştırmalar” projesi kapsamında Sinop bölgesini içeren oşinografi çalışmaları TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülmektedir.

Oşinografi çalışmaları kapsamında 2. Deniz Araştırma Seferi 16 – 23 Ocak 2014 tarihleri arasında R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya araştırmacılarımızdan Dr. Bilge TUTAK ve Dr. Sinan HÜSREVOĞLU ile birlikte 14 kişilik R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi mürettebatı katılmıştır. Sefer öncesinde müşteri ve denetleyici kurumlar EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.) ve TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından ilgili denetleme ve tetkikler gerçekleştirilmiştir.

Çalışma kapsamında Sinop bölgesinde uzunluğu toplamda 850 deniz miline ulaşan hatlar üzerinde Akustik Doppler Akıntı Profilleyici (ADCP) cihazı ile 3 Boyutlu akıntı ve CTD (İletkenlik-Sıcaklık-Derinlik) cihazı ile 54 istasyonda 500m derinliğe kadar iletkenlik/tuzluluk, sıcaklık profilleri ölçülmüştür.

Sinop Nükleer Güç Santraline (NGS) ait yer belirleme çalışmalarının oşinografi iş paketi ile santral soğutma suyu alım ve deşarj noktalarının enerji verimliliği ve çevresel etki kriterlerine göre belirlenmesi hedeflenmektedir. 1 yıl boyunca 2 aylık dönemlerde tekrar edilecek deniz çalışmaları sonrasında elde edilecek veriler kullanılarak Sinop bölgesine ait 3 Boyutlu sayısal bir modelleme sistemi oluşturulacaktır.

Fotoğraflar: Aykut GÜLER (EÜAŞ), Batuhan İşcan (TAEK), Sinan HÜSREVOĞLU, Bilge TUTAK, Sibel ÜNLÜ (TAEK),

 

Fotoğraflar

23.01.2014
-A +A