T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi arasında 11.03.2016 tarihinde imzalanan “Sanayide Temiz Üretim Olanaklarının ve Uygulanabilirliğinin Belirlenmesi (SANTEM)” projesinin Açılış Toplantısı 22 Nisan 2016 tarihinde Ankara’da Wyndam Otel’de gerçekleştirilmiştir.
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Sn. Sebahattin DÖKMECİ konuşmasında hava, su ve toprak kirliliğinin önlenmesi ve koruyucu önlemlerin alınması hususunda temiz üretimin önemli bir yer teşkil ettiğini, bu kapsamda Bakanlık olarak ilk somut adımın 2011 yılında tekstil sektörü için atıldığını, “Tekstil Sektöründe Entegre Kirlilik Önleme Tebliğ”ini çıkardıklarını ve temiz üretim uygulamalarının diğer sektörlere yaygınlaştırılması amacıyla SANTEM projesini desteklediklerini vurgulamıştır. Sn. DÖKMECİ, temiz üretim uygulamaları ile kirliliği kaynağında oluşmadan önlemenin dışında ürün maliyetlerini de azaltıcı yönde etki ettiğini, bu nedenle de SANTEM gibi sektöre özgü temiz üretim olanaklarının değerlendirildiği projelerin devamının sağlanması gerektiğini belirtmiştir.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Dr. Selma AYAZ tarafından enstitü tanıtımı yapılmış olup, enstitüde yürütülen projeler ve temiz üretim konusundaki faaliyetler aktarılmıştır. Proje yürütücüsü Ceren TOSUN ise konuşmasında, projede demir-çelik ve maya sektörlerinin mevcut durumunun, sektörel ihtiyaçların, temiz üretim olanaklarının, teşvik mekanizmalarının ve yasal düzenlemelerin incelenerek, belirlenen çeşitli olanakların ülkemiz koşullarında uygulanabilirliklerinin değerlendirilmesini amaçladıklarını belirtmiştir.
Ayrıca projede danışman olarak yer alan Prof. Dr. Mehmet KİTİŞ tarafından, temiz üretimin işletmelerde nasıl uygulandığı, Türkiye’de yapılan temiz üretim çalışmaları ve sonuçları değerlendirilmiş olup projenin maya ve demir çelik sektörü için öneminden bahsedilmiştir. Proje kapsamında maya sektörü için pilot tesis çalışmalarının gerçekleştirileceği PAKMAYA Firması’ndan Ar-Ge ve Çevre Direktörü Doç. Dr. Mustafa TÜRKER tarafından maya sektörüne yönelik ve TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sn. Ahmet TAŞKIN tarafından da demir-çelik sektörüne yönelik sunumlar yapılmıştır.
Açılış Toplantısı’nın sonunda düzenlenen panelde TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü proje ekibi ve Bakanlık yetkilileri katılımcıların sorularını yanıtlamışlardır.
Açılış Toplantısı’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü temsilcilerinin yanı sıra sektör birlikleri/dernekleri, akademisyenler, çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri ile demir çelik ve maya sektörü temsilcileri katılım sağlamıştır.