Özel Hüküm Projesinin Kapanış Toplantıları Gerçekleştirildi

Merkezimiz Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülen "İçme ve Kullanma Suyu Kaynağı Olarak Kullanılan Karacaören I&II Baraj Gölü ve Beyşehir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi’’ kapsamında yapılan çalışmalar tamamlanmıştır. Proje hedefleri İçme suyu kaynağının koruma-kullanma dengesinin gözetilmesi ile Havza Koruma Planlarının hazırlanması ve mevcut/gelecekteki kullanımlarına yönelik özel hükümlerin bilimsel verilere dayanılarak oluşturulmasıdır.  Bu kapsamda; mevcut su kalitesinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla; CBS teknolojileri ile matematiksel modele dayalı, kalkınma hedefleri ile uyumlu havzalara özgün koruma kuşakları tespit edilmiş, gerekli olan teknik esaslar ve uygulama hükümleri belirlenmiştir.  Beyşehir Gölü Özel Hüküm çalışmaları 8 Aralık 2014 tarihinde Konya’da, Karacaören 1-2 Baraj Gölleri Özel Hüküm çalışmaları ise 9 Aralık 2014 tarihinde Isparta’da gerçekleştirilen geniş katılımlı proje kapanış toplantıları ile katılımcılara tanıtılmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. Cumali KINACI’nın yapmış olduğu açılış konuşmasından sonra, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Proje yürütücüsü Sn. Dr. Selma AYAZ tarafından projede yapılan tüm çalışmalar genel olarak anlatılmıştır. Proje kapsamında havzalarda su kalitesinin belirlenmesi ve modelleme çalışmaları, atıksu altyapı planlamaları ve deşarj standartlarının belirlenmesi, jeoloji, hidrojeoloji ve yeraltı suyu kalitesinin belirlenmesi, balıkçılık faaliyetleri v.b. konular detaylı olarak anlatılmıştır. Projenin asıl çıktıları olan "Beyşehir Gölü özel hükümler ve havza yönetim planı" ve  "Karacaören I&II Baraj Gölleri özel hükümler ve havza yönetim planı", katılımcıların görüş ve önerileri ile detaylı olarak tartışılmıştır. Göllerin mevcut su kalitesinin iyileştirilmesi ve korunması için yapılması gereken çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verilmiştir.

Proje kapanış toplantılarına çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü, İller Bankası, İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, İl ve İlçe Belediyeleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü, Antalya ASAT, Turizm İl Müdürlükleri, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlükleri, İl Sağlık Müdürlükleri v.b.) ve sivil toplum kuruluşlarından, özel sektörden, üniversitelerden yaklaşık olarak 200’ün üzerinde kurumdan katılım sağlanmıştır.

 

 

Fotoğraflar

08.12.2014
-A +A