NİTRATA HASSAS BÖLGELERİN BELİRLENMESİ PROJE KAPANIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması Projesi Kapanış Toplantısı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Hayvancılık Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dış İşleri Bakanlığı AB Başkanlığı, Ankara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü mühendis ve uzmanları, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi Bursa Uludağ Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi öğretim üyeleri, Doğa Koruma Merkezi, Ziraat Mühendisler Odası, çiftçi birlikleri temsilcilerinin katılımı ile 01 Eylül 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM) tarafından desteklenen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından ülke genelinde pek çok konu uzmanı üniversite ile iş birliği yapılarak gerçekleştirilen proje, 2018 yılı sonunda başlamış olup 2022 yılı Haziran ayında tamamlandı. Projede, nitrat açısından kirlenmiş ve/veya yakın gelecekte kirlenmesi muhtemel alanları etkileyen bölgeler olarak tanımlanan Nitrata Hassas Bölgeler (NHB) belirlenerek, NHB’lerde, “İyi Tarım Uygulama Kodu” belgesine göre havza bazlı eylem planları hazırlandı ve uygulanacak tedbirlerin fayda-maliyet analizleri yapıldı.

Toplantı 01 Eylül 2022 tarihinde açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmaları, TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç. Dr. Selma Ayaz,  TRGM Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Daire Başkanı Dr. Ali Kılıç Özbek ve TRGM Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Karabulut tarafından yapıldı.

Açılış konuşmacıları, su kaynaklarının korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için kirlenme üzerinde büyük etkisi olan yayılı kirletici kaynaklarının belirlenmesi ve kontrolünün son derece önemli olduğunu ve bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından su kaynaklarımızın tarımsal kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla çok önemli çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.

Toplantı gündeminde; TRGM Çalışma Grubu Sorumlusu Yusuf Gürbüz tarafından “Tarımsal Kirliliğin Kontrolü ve Yönetim Çalışmaları”, TÜBİTAK MAM Proje Ekibi adına Dr. Cihangir Aydöner tarafından “Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi”, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Levent Başayiğit ve Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Kurucu tarafından “Nitrat Eylem Planlarının Hazırlanması” konularında sunumlar gerçekleştirildi.

Proje çıktılarının tarımsal üretimi arttırarak bir yandan su kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlayacağı kanaati dile getirildi. Paydaşların soruları ve önerileri alınarak toplantı sona erdi.

Fotoğraflar

02.09.2022
-A +A