IPBES ANTALYA 2. Genel Kurul Toplantısı

IPBES, “biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri (her tür canlı varlık, kaynak, bunların yaşam alanları ve tabiatın insanlara sunduğu canlı cansız tüm mal, ürün ve hizmetler), biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, uzun vadeli insan refahı ve sürdürülebilir kalkınma” için bilim-politika arayüzünü güçlendirmek misyonuyla kurulan bağımsız bir BM organıdır. 21 Nisan 2012’de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 94 ülke tarafından Panama’da kurulmuştur ve bugün 113 üyesi vardır. IPBES, hükümetlerin ve uluslar arası sözleşmelerin taleplerine göre çok opsiyonlu senaryolara dayanan politik tavsiyeler üretmeyi, tabii varlıkların durumu, eğilimleri, kıymetleri ve politik çerçeveleri hakkında bilimsel bilgilere dayanan çok seçenekli politik tavsiyeler yapacak bir bilim-politika ara yüz geliştirmeyi hedeflemektedir. Ayrıca, bu politikaların ve tavsiyelerin, karar verici otoritelerin politika oluşturmasını güçlendirmeye yönelik olması hedeflenmektedir. IPBES’in aktörleri, devletlerin yanı sıra, sözleşmeler, uluslar arası örgütler ve BM’e akredite uluslar arası sivil toplum örgütleridir.

 Türkiye IPBES’in 2. Genel Kurulu'na ev sahipliği yapmıştır. Antalya’da gerçekleşen müzakereler kapsamında; 2014-2018 iş programı ve bütçesi, bölgesel yapılanma ve IPBES kavramsal çerçevesi gibi idari ve mali konularına ilişkin “Antalya Konsensüsü” ile sonuçlanması hedeflenmiştir. IPBES için alınan kararlar, Antalya Konsensüsü (Antalya Consensus) ve “Antalya Çıktıları” (Antalya Outcomes) olarak tanımlanmıştır.

 BM ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 7 - 14 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenen IPBES - ANTALYA 2. Genel Kurul Toplantısı’na, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü'nden  (ÇTÜE), Başuzman Araştırmacılar Dr. Arzu Olgun ve Aslı Süha Günay Türk Heyeti'nin üyeleri olarak katılım sağlamışlardır. Toplantıya; 193 BM üye ülkeden  Türk heyeti haricinde 700'ün üstünde katılımcı.  Projeler ve Başarılı Çalışmalar sergilenmiş ve tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlanmıştır. Paralel toplantılar kapsamında TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ve Denizcilik Müsteşarlığı (mülga) ile ortak yürütülen  "Türkiye Ulusal Balast Suyu Yönetimi ve Risk Değerlendirmesi Sistemi" projesi kapsamında bir sunum gerçekleştirilmiş, ayrıca Deniz ve İç Sular Grubu tarafından yürürtülen projelerin poster sunumu yapılmıştır.

 IPBES hakkında bilgi: www.ipbes.net 

Fotoğraflar

07.12.2013
-A +A