İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP), Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP),” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, (ÇŞİDB) İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından uygulanmakta olup, hibe programının sözleşme makamı ÇŞİDB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı'dır.
Hibe programı kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütülen “ACLIFS - İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Kırsal Toplumların Dayanıklılığının Arttırılması” projesinin “İklim Değişikliğine Dirençli Tarım” eğitimleri 8-10 Ekim tarihleri arasında, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi organizasyonunda sırasıyla Ödemiş, Tire ve Torbalı İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nin toplantı salonlarında gerçekleştirildi.
Üç gün süren ve ikinci gününde hibrit katılım imkanı da olan eğitimlere 190 fiziki ve 60 çevrimiçi olmak üzere toplamda 250 kişi katılım sağladı. Çiftçilerin iklim değişikliğine karşı bölgelerinde beklenen etkiler hakkında bilinçlendirilmesi ve alınabilecek önlemler açısından farkındalıklarının arttırılmasının amaçlandığı etkinlikte eğitim sunumları TÜBİTAK MAM’dan Dr. Tuğba DOĞAN GÜZEL, Dr. Deniz SARI ve Dr. Ece Gizem ÇAKMAK ile Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf. KURUCU ve Prof. Dr. M. Tolga ESETLİLİ tarafından gerçekleştirildi.
ACLIFS Projesi ile iklim değişikliğinin sosyo-ekonomik sonuçları da dahil olmak üzere seçilen üç havzada (Küçük Menderes Havzası ve Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Gölleri Havzaları) tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve uyum seçeneklerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, çalışmanın bir sonraki aşamasında eğitimlerin projenin diğer çalışma alanlarını kapsayacak şekilde Isparta ve Konya’da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.