Toplantıda, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet ÇELİK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Daire Başkanı Mehrali ECER ve Proje Yürütücüsü Dr. Bilgin HİLMİOĞLU tarafından konuşma ve sunumlar gerçekleştirildi. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin BİRPINAR, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Dr. Selma AYAZ, araştırmacılardan Dr. Faruk DİNÇER, Ayşegül AVİNAL, Ece Gizem ÇAKMAK, Tuğba DOĞAN ve İmran TÜRE; ayrıca, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı temsilcileri ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve üniversitelerden toplam 152 kişi katılım gösterdi.
TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 27 Aralık 2013 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında gerçekleştirilen “İklim Değişikliği Ulusal Bildirimlerinin Hazırlanması Projesi” kapsamında yapılan çalışmalar; İklim Değişikliği Altıncı Ulusal Bildirimi’nin hazırlanması ile ülkemizin sera gazı emisyon projeksiyonları ve sektörel analizlerinin yapılması olmak üzere iki ana başlık altında toplanmaktadır.
Türkiye İklim Değişikliği Altıncı Ulusal Bildirimi (http://www.csb.gov.tr/db/cygm/editordosya/turkiye_iklim_degisikligi.pdf), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK-MAM’ın ortak çalışması kapsamında; ilgili kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler ile işbirliği içerisinde hazırlanmıştır. Söz konusu bildirim kapsamında; Ulusal Şartlar, Sera Gazı Emisyon ve Yutak Envanteri, Politika ve Önlemler, Sera Gazı Emisyonları Projeksiyonları, Etki, Etkilenebilirlik ve Uyum, Finansman Kaynakları ve Teknoloji Transferi, Araştırma ve Sistematik Gözlem, Eğitim, Öğretim ve Kamuoyunun Bilinçlendirilmesi başlıkları altında ülkemizde gerçekleştirilmekte olan çalışmalara yer verilmiştir. Bunun yanı sıra İklim Değişikliği Bildirimleri Arşivi ve Hazırlama Portalı (http://idub.csb.gov.tr/) güncellenerek, ileriki yıllarda ulusal bildirimlerin bu portal üzerinden hazırlanmasına olanak sağlanmıştır.
Proje çalışmasının en önemli çıktılarından birisi de 2015 yılı Eylül ayı içerisinde Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sekretaryası’na sunulan Ulusal Katkı Beyanı’nın oluşturulmasına temel alınan Sera Gazı Emisyon Projeksiyonları ve Sektörel Analiz raporudur. Projeksiyon çalışmaları sırasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda ilgili 13 bakanlık ve STK’lardan müteşekkil İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu (İDHYKK) üyeleri ile birebir çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Projeksiyon çalışmaları kapsamında ayrıca, sektörel sera gazı emisyon projeksiyonları ve sektörel maliyet analizleri de yapılmıştır. Sera gazı emisyon projeksiyonları ülkelerin nüfus artışı, teknolojik ve ekonomik değişimler gibi pek çok değişkenin etkilediği sera gazı emisyonlarının değişim eğiliminin yıllara bağlı olarak ön görülmesidir. Proje çıktıları ve sonuçları aynı zamanda Türkiye’nin 2015 yılı Aralık ayı içerisinde Paris’te gerçekleştirilen 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda kabul edilen Paris Anlaşması müzakerelerinde alacağı pozisyonun belirlenmesi açısından da belirleyici rol oynamıştır.