Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sahibi olduğu ve TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM), Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi 2014-2016” kapsamında, I. Ulusal Denizlerde İzleme ve Değerlendirme Sempozyumu 21-23 Aralık 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir. İleriki yıllarda da sürdürülmesi planlanan bu sempozyum ile hedeflenen, Bakanlığın düzenli destekleri ile yürüyen deniz izleme ve değerlendirme faaliyetlerinden elde edilen sonuçların, bilimsel bir etkinlik dahilinde daha geniş bir kitle ile paylaşılması, yaygınlaştırılması ve bu çalışmaları destekleyebilecek diğer bilimsel bulgu ve öneriler ile birlikte değerlendirilebileceği ulusal düzeyde bir platformun oluşturulmasıdır.
“Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi”, TÜBİTAK MAM araştırma altyapısı ve deniz araştırmacıları ile birlikte; ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve İÜ Su Ürünleri Fakültesi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Biyoloji Bölümü, Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi ile gerçekleştirilen işbirlikleriyle gerçekleştirilmiştir.
Sempozyumda, izleme alt bileşenleri olarak tanımlanan ötrofikasyon, biyoçeşitlilik ve besin ağları, hidrografik değişimler, kirleticiler, deniz çöpleri ve deniz izleme politikaları başlıkları altında, uydular, şamandıralar ve genetik yöntemlerle izleme gibi yenilikçi başlıkları da kapsayan 49 bildiri ve 18 poster, 8 ayrı oturum olarak tek salonda sunulmuştur. Ayrıca 4 davetli konuşmacı da sempozyumda yer almıştır. Oturumların ve sunumların detaylı başlıklarına Sempozyum programından ulaşabilirsiniz. Sempozyumun son gününde oturum başkanlarının katıldığı bir değerlendirme oturumu ile sempozyum sonuçlarının ve deniz izleme ve araştırma politikalarının tartışıldığı bir de panel gerçekleştirilmiştir.
Sempozyum bildirilerinin yer alacağı Sempozyum kitabı Şubat 2017’de yayınlanacak olup aynı kitapta sempozyum sonuç bildirgesi de yer alacaktır. Bildirge de, sempozyumdan elde edilen sonuçlar 7 ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar;
- Denizlerimizin değeri ve istenilen çevresel durumları,
- Denizlerimiz hakkında veri ve bilginin arttırılması,
- Yeni projeler ile izleme ve değerlendirme çalışmalarının desteklenmesi,
- Projelerden programlara geçiş, proje ve programlar arası eşgüdümün sağlanması,
- Bariyerlerin aşılması, ortaklık ve işbirliklerinin sayı ve nitelik olarak arttırılması,
- Ulusal Deniz Çevresi Veri Tabanının oluşturulması ve veri güvencesinin sağlanması,
- Çok paydaşlı ve koordineli “Marmara Denizi Koruma Eylem Planı”nın oluşturulmasıdır.