(HOT-Black Sea) Projesi “I. Ulusal Paydaş Toplantısı”

“EU ENPI Black Sea CBC Joint Operational Programme - BLACK SEA BASIN 2007-2013” tarafından desteklenen Hot Black Sea Projesi 29 Mart 2013 tarihinde başlamış olup, proje süresi iki yıldır. TÜBİRAK Marmara Araştırma Merkezi dışındaki proje ortakları; National Institute for R&D in Electrical Engineering (ICPE-CA, Romanya), Foundation Caucasus Environment (FCE, Gürcistan),  Oceanological Centre under National Academy of Sciences of Ukraine, Sevastopol (OC-NASU, Ukrayna), NGO for Sustainable Regional Development and Environment Protection (SuRDEP, Bulgaristan) ve  Burgas Municipality (Bulgaristan)’dır.

Projenin amacı, Karadeniz Havzası’na kara kökenli kirlilik kaynaklarından gelen çevresel tehditlerin belirlenmesi ve alıcı ortam izleme çalışmaları sonuçlarının değerlendirilmesi ile ortak politikaların geliştirilerek sınırlar ötesi işbirliğinin güçlendirilmesidir. HOT BLACK SEA Projesi kapsamında, Bükreş Sözleşmesi’nin 2009 yılında güncellenen “Kara Kökenli Kirleticiler Protokolü”nde yeralan “sıcak nokta” tanımı dikkate alınarak proje ortaklarının bulunduğu ülkeler için güncelleme çalışmalarının yapılması planlanmaktadır. Sözkonusu Protokolde “Sıcak Nokta”, yüksek seviyede kirlenmeye maruz kalmış ve “insan sağlığı, ekosistemler/doğal kaynaklar, ekonomik öneme sahip kaynaklar” üzerinde bulunan mevcut veya potansiyel olumsuz etkilerin önlenmesi ve azaltılması için öncelikli olarak ele alınması gereken yüzeysel sular veya özel bir akifere bitişik sınırlı/tanımlanabilir yerel karasal alanlar olarak tanımlanmaktadır. Bu tanıma göre, “Sıcak Nokta”, noktasal veya yayılı kaynakların insan sağlığı ve/veya ekosistemler ve/veya ekonomi üzerinde mevcut/potansiyel olumsuz etkilerinin tespit edildiği alanlardır.

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülen “Sıcak Noktaların Entegre Yönetimi ve Karadeniz Ekosisteminin Korunması (HOT-Black Sea) Projesi” kapsamında 26 Temmuz 2013 tarihinde TÜBİTAK Başkanlık 3 No.’lu Toplantı Salonu’nda saat 14:00’te “I. Ulusal Paydaş Toplantısı” gerçekleştirilmiştir. Toplantıya ilgili kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 26 uzman katılım sağlamıştır.

Toplantıda ilk olarak TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Sn. Doç. Dr. Ertan Durmuşoğlu bir açılış konuşması yapmış, ardından da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Sn. Bahar Özöğüt “Karadeniz’in Kirliliğe Karşı Korunması Sözleşmesi (Bükreş Sözleşmesi) hakkında bilgilerini katılımcılara aktarmıştır. Daha sonra Proje Yürütücüsü Sn. Gülsen Avaz projenin tanıtımını, bugüne kadar yapılan/yapılması planlanan çalışmaları ve proje kapsamında paydaşlardan beklenen destek konularını içeren bir sunum gerçekleştirmiştir. Son olarak katılımcılarla birlikte, “Ülkemizde Karadeniz Kıyılarında Kara Kökenli Kirleticilerin İzlenmesi ve Yönetimine Yönelik Envanterin Hazırlanması”na dair ortak çalışma gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya katılılan kurum/kuruluşların isimleri aşağıda verilmektedir:

  • TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü
  • Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
  • Sualtı Araştırmaları Derneği
  • Avrupa Birliği Bakanlığı

Fotoğraflar

29.03.2013
-A +A