TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) arasında 28 Ekim 2022 tarihinde imzalanan proje sözleşmesi ile “Diyarbakır, İstanbul Atatürk, Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar, Muğla Dalaman, Trabzon, Batman, Çanakkale, Konya, Rize - Artvin ve Tokat Havalimanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Oluşturulması” Projesi başlatıldı.
28 Aralık 2022 Çarşamba günü gerçekleştirilen proje açılış toplantısına Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve proje kapsamında yer alan 10 havalimanından toplam 18 temsilci katılım sağladı.
Toplantı açılış konuşmaları; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan Danışmanı Mehmet Şakir Keskin, TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı Hava Kalitesi ve Çevresel Gürültü Teknolojileri Araştırma Grubu Lideri Doç. Dr. Nesimi Özkurt ve T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Modelleme ve Haritalama Şube Müdürü Nuray Hüsmen tarafından yapıldı.
Proje Yürütücüsü ve Çevresel Gürültü Yönetimi Takım Lideri Başuzman Araştırmacı Samet Feyyaz Hamamcı tarafından katılımcılara; çevresel gürültü kavramları, stratejik gürültü haritalama, TÜBİTAK MAM gürültü yönetimi çalışmaları, TÜBİTAK MAM Akustik Ölçüm, Tasarım ve Modelleme Laboratuvarı altyapısı, projenin amacı, kapsamı ve önemi, çalışma planı, paydaşlar ve faydalanıcılar konularında sunum gerçekleştirdi.
Proje kapsamında, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ve ilgili AB direktifinde belirtilen esas ve kriterler kapsamında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü sorumluluğundaki Diyarbakır, İstanbul Atatürk, Mardin Prof. Dr. Aziz Sancar, Muğla Dalaman, Trabzon, Batman, Çanakkale, Konya, Rize - Artvin ve Tokat Havalimanları için stratejik gürültü haritalarının oluşturulması çalışmaları yapılacak.