Gediz Havzası’nda Günlük Maksimum Toplam Yük Yaklaşımının Uygulanması Projesi Paydaş Toplantısı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından, “Günlük Maksimum Toplam Yük Yaklaşımının Gediz Havzası’nda Uygulanması Projesi" Paydaş Toplantısı, 27 Ağustos 2015 tarihinde Manisa’da gerçekleştirilmiştir.

Toplantı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı (OSİB) Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı ZEHİN, TÜBİTAK MAM ÇTÜE Müdür Yardımcısı Dr. Selma AYAZ ve DSİ 2. Bölge Müdürü Yardımcısı Sami GÜZEL tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başlamıştır. Toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri yanında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile tekil ve Organize Sanayi Bölgelerini temsilen sanayi temsilcileri katılmıştır.

TÜBİTAK-MAM adına Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Selma AYAZ tarafından, Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan ve tamamlanmış projeler aktarılmış, söz konusu projeye altlık teşkil edecek diğer proje çalışmaları sıralanarak, projenin önemi ifade edilmiştir. Ardından, ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü YETİŞ “Su Kaynakları İçin Risk Teşkil Eden Tehlikeli Maddeler: Kavram ve Zararlı Etkileri” konulu bir sunum yapmıştır. Proje Yürütücüsü Dr. Betül Hande GÜRSOY HAKSEVENLER tarafından tüm katılımcılara projenin kapsamını ve aşamalarını içeren detaylı bilgilendirme sunumu yapılmış, projenin faydaları ve çıktıları ifade edilmiştir. Bu proje ile ilgili uygulanacak yaklaşımın, tüm Türkiye havzaları için yaygınlaştırılabilir nitelikte olmasının hedeflendiği, tedbirler programı ve rehber dokümanın projenin önemli çıktıları olduğu ifade edilmiştir. Sunumlar sonrasında, kamu kurumlarını ve sanayi tesislerini temsilen toplantıya katılan tüm katılımcıların proje ile ilgili görüşleri ve önerileri alınarak toplantı tamamlanmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, su kaynaklarımızın bütünleşik bir yaklaşımla tek elden yönetiminin sağlanması ve su yönetiminde koordinasyon eksikliğinin giderilmesi maksadıyla 4 Temmuz 2011 tarihinde kurulmuş olan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, su kirliliğinin kontrol altına alınması ve önlenmesi ile su kaynaklarımızın koruma-kullanma dengesi gözetilerek sürdürülebilir kullanımın sağlanmasını temin etmek amacıyla ve Avrupa Birliği Çevre Müktesebatına uyum süreci kapsamında pek çok çalışma yürütüldüğünü, su yönetiminde havza bazlı yaklaşımın benimsendiğini, TÜBİTAK MAM tarafından Gediz Havzası Koruma Eylem Planı’nın hazırlandığını ifade etmiştir.

Noktasal kaynaklı deşarjlar ve yayılı kaynaklı kirlilik sonucunda kıyı ve geçiş suları dâhil yerüstü su kaynaklarında bulunan tehlikeli maddelerin tespit edilmesi ve bunların insan ve çevre sağlığı için herhangi bir olumsuz etki oluşturmaması için alıcı ortamda aşılmaması gereken limit değerlerin; çevresel kalite standartlarının (ÇKS) belirlenmesi maksadıyla OSİB  tarafından yürütülmüş olan üç projeden ikisi TÜBİTAK MAM ÇTÜE tarafından tamamlanmıştır.  Bu projelerden ilki, "Ülkemiz Kıyı ve Geçiş Sularında Tehlikeli Maddelerin Tespiti ve Ekolojik Kıyı Dinamiği (KIYITEMA) Projesi’ (2012-2014), diğeri Tarımsal Faaliyetlerden Gelen Tehlikeli Maddelerin, Pestisitlerin, Araştırılmasına (BİKOP) Projesi’dir (2012-2014). Adı geçen projeler ile kıyı ve geçiş sularımızda bulunması muhtemel ülkemize özgü noktasal ve yayılı kaynaklı tehlikeli maddeler tespit edilmiş, noktasal kaynaklı tehlikeli maddeler için kapsamlı bir sektörel envanter çıkarılmış, yayılı kaynaklı bitki koruma ürünleri için ürün deseni bazında envanter oluşturulmuş, bu maddelerin alıcı ortamlardaki seviyelerinin tespit edilmesi maksadıyla bir yıl süre ile izleme çalışmaları yürütülmüştür. “Günlük Maksimum Toplam Yük (GMTY) Yaklaşımının Gediz Havzası’nda Uygulanması Projesi”, bu projelerin önemli bir çıktısı olan ÇKS’ler esas alınarak yürütülecek bir projedir. Söz konusu proje ile; su kaynaklarımız üzerinde yoğun baskı oluşturan noktasal ve yayılı kaynaklı kirleticiler için alıcı ortamların mevcut kalitesi ortaya konularak, 2015 yılı sonu itibariyle mevzuata aktarılması planlanan ÇKS’lerin aşılıp aşılmadığının kontrolü yapılacak, ÇKS’lerin aşıldığı durumlarda ise yük bazında kirlilik azaltım ihtiyaçları belirlenecektir. Bu yaklaşımın Gediz Havzası’nda uygulanarak bütün noktasal ve yayılı kirletici kaynaklar için kirlilik azaltım senaryolarının üretilmesi, deşarj standartlarına geçiş sırasında izlenmesi gereken yöntemin ortaya konulması ve belirlenen yöntem doğrultusunda havzada GMTY’si belirlenen parametrelere ilişkin deşarj standartlarının geliştirilmesi, diğer havzalarda da uygulanabilecek bir metodolojinin belirlenmesi çalışmaları gerçekleştirilecektir.

İlgili haberler:

http://www.yeniasir.com.tr/kenthaberleri/2015/08/27/gediz-nehri-tubitak-destegiyle-temizlenecek

http://m.milliyet.com.tr/Local/Article?ID=944686

Fotoğraflar

31.08.2015
-A +A