“Deniz ve Kıyı Suları Kalite Durumlarının Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Projesi (DeKoS)” T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan sözleşme ile 16 Aralık 2011 tarihinde başlamış ve 6 Aralık 2013 tarihinde sonlanmıştır. Proje ile Deniz Stratejisi Direktifi (DSÇD) (2008/56/EC) ve AB Su Çerçevesi Direktifi (SÇD) (2000/60/EC) uygulamalarına yönelik olarak, geçiş-kıyı ve kıyı-deniz suları için “ekosistem yaklaşımlı yönetim“ prensibi uygulamalarını destekleyecek gerekli bilgi ve uygulama araçlarının oluşturulması hedeflenmiştir.
Proje, Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm Türkiye denizlerini ve kıyı sularını kapsamaktadır. Temel amaçları; kıyı ve geçiş sularının tanımlanması, kıyı suyu tipolojilerinin ve su yönetim birimlerinin (water body) belirlenmesi, kıyı sularının ekolojik kalitelerine göre sınıflandırılması ve boşlukların belirlenmesi, denizlerin bölgesel olarak “iyi çevresel durum” larının değerlendirilerek buna yönelik hedef ve göstergelerinin belirlenmesi ve bu değerlendirme ve hedefleri temel alan bütünleşik kıyı ve deniz suları izleme programının ve uygulama yapısının önerilmesidir.
19 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen Proje Kapanış Çalıştay’ında, SÇD ve DSÇD’ye yönelik hedef ve çıktılar, boşluk analizleri ve geleceğe yönelik çalışma konu önerileri ortaya koyulmuştur. AB Direktifleri kapsamında değerlendirilen “Makro Alg ve Deniz Çayırları Çalışmaları”na yönelik çalışmaların sonuçları paylaşılmıştır. DSÇD İyi Durum Tanımlayıcıları olan “Ticari Öneme Sahip Deniz Ürünler” ve “Deniz Tabanı Bütünlüğü” üzerine sunumlar yapılmıştır. İyi Çevresel Durum Tanımlayıcılarından olan biyoçeşitlilik, ticari öneme sahip deniz ürünleri, deniz tabanı bütünlüğü, ve ötrofikasyon özelinde bir panel düzenlenmiştir. Ayrıca bütünleşik deniz izleme ve değerlendirme programı”nın uygulanmasına yönelik “Enstitüsel Yapı”nın değerlendirilmesi üzerine önerilerin yer aldığı bir sunum gerçekleştirilmiştir.
Çalıştay’a ilgili kamu kurum/kuruluşları ile, üniversitelerden toplam 52 uzman katılım sağlamıştır.
Toplantıya katılan kurum/kuruluşların isimleri aşağıda verilmiş olup çalıştay gündemine altta yer alan bağlantıdan erişilebilir:
- TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı – Çevre Yönetimi Gn.Md.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı – Tabiat Varlıkları Koruma Gn.Md.
- T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
- T.C Gıda Tarım ve Hayancılık Bakanlığı - Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü
- T.C. Dışişleri Bakanlığı
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı- Su Yönetimi Gn.Md.
- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
- DKK Seyir Hidrografi ve Oşinografi D.B.
- Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü
- Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi
- Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü
- İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
- Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi
- Derinsu Mühendislik