Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi Kapanış Toplantısı Ankara’da Yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen ve TÜBİTAK MAM Çevre Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülen “Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi” Kapanış Toplantısı 12 Nisan 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve TÜBİTAK MAM Çevre Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülen “Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi” Kapanış Toplantısı 12 Nisan 2017 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Toplantıya bakanlıklar, üniversiteler, belediyeler ve STK’ları temsilen 53 kişi katılım sağladı.

Kapanış Toplantısı TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Haldun Karan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdür Sayın Mustafa Satılmış’ın konuşmaları ile başladı. Program, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Serap Kantarlı, sunumunda proje çıktılarını katılımcılarla paylaştı. TÜBİTAK MAM’dan Proje Yürütücüsü Ersan Kuzyaka proje kapsamında yapılan ülkemizde deniz izleme konusuyla ilgili üniversiteler, araştırma kurumları, kamu kurum ve kuruluşlarının kapasiteleri ve yaptıkları projeleri, anket çalışması sonuçlarına göre değerlendirerek Deniz Strateji Çerçeve Direktifi’ne yönelik ülkemizin güçlü ve zayıf yönler katılımcılara aktardı. Deniz biyoçeşitliliği ve ekosistem işlevleri ilişkisi: izleme için patik uygulamalar sunumunu Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal Can Bizsel tarafından yapıldı. Son sunum TÜBİTAK MAM’dan Proje Genel koordinatörü Doç. Dr. Çolpan Beken tarafından Deniz İzleme ve Değerlendirme Strateji Belgesi katılımcılara aktarıldı.

Tüm denizlerimizde; kirlilik durum değerlendirmelerinin yapılması, deniz ve kıyı suları kalite durumlarının belirlenebilmesi için izlemelerde standardizasyonun sağlanması ve izleme stratejilerinin oluşturulması amaçlanan projede yer alan eğitim, değerlendirme çalıştayları, izleme kılavuzları, deniz izleme stratejisi belgesi bileşenleri tamamlanmıştır.

Proje süresince; İzmir, İstanbul, Trabzon’da olmak üzere 3 adet bölgesel çalıştay ve Ankara’da ulusal çalıştay düzenlenmiştir. Proje kapsamında Biyoçeşitlilik Yabancı Türler ve Denizel Katı Atık Çalışmalarında Trol Yönetimi Kullanımı Kılavuzu, Bentoz İzleme Kılavuzu, Makroalg ve deniz Çayırları İzleme Kılavuzu, Deniz Memelileri İzleme Kılavuzu, Plankton İzleme Kılavuzu, Hidrografik Koşullar İzleme Kılavuzu, Ötrofikasyon İzleme Kılavuzu, Mikrobiyal Kirleticiler İzleme Kılavuzu, İnorganik Kirleticiler İzleme Kılavuzu, Organik Kirleticiler İzleme Kılavuzu, Deniz Çöpleri İzleme Kılavuzu ve Su Altı Gürültüsü İzleme Kılavuzu olmak üzere 12 adet izleme kılavuzu oluşturulmuştur. Ayrıca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanması planlanan deniz izleme mevzuatı için altlık oluşturacak Türkiye Denizleri İzleme ve Değerlendirme Belgesi hazırlanmıştır.

Toplantıya Katılım Sağlayan kurum/kuruluşlar aşağıda verilmektedir:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı

TÜBİTAK MAM

Sahil Güvenlik Komutanlığı

Adana Büyükşehir Belediyesi

Bursa Büyükşehir Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi

Muğla Büyükşehir Belediyesi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Zonguldak Belediyesi

BUSKİ Genel Müdürlüğü

İSKİ Genel Müdürlüğü

İSU Genel Müdürlüğü

İZSU Genel Müdürlüğü

Celal Bayar Üniversitesi

Dokuz Eylül Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

İskenderun Teknik Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü

Marmara Belediyeler Birliği

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV)

 

Fotoğraflar

12.04.2017
-A +A