BİKOP Proje Kapanış Toplantısı Düzenlendi

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü tarafından yürütülen tarımsal üretimde kullanılan bitki koruma ürünlerinin (pestisitler) su kaynaklarındaki seviyelerinin belirlenmesi ve bu maddeler için alıcı ortam kalite standartlarının belirlenmesi projesi olan “Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı Neticesinde Meydana Gelen Su Kirliliğinin Tespiti ve Madde veya Madde Grubu Bazında Çevresel Kalite Standartlarının Belirlenmesi Projesi (BİKOP)” Kapanış Toplantısı 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde Şanlıurfa’da düzenlenen çalıştay ile gerçekleştirilmiştir.

Enstitümüz ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü temsilcilerinin yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, meslek örgütleri, üniversiteler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılımları ile gerçekleştirilen toplantı, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Sayın Cumali KINACI, DSİ 15. Bölge Müdürü Sayın Numan Doğan GÜNDÜZ ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Sayın Selma AYAZ’ın açılış konuşmaları ile başlamıştır.

Proje kapsamında yapılan çalışmalar ile bu çalışmaların ülkemiz açısından öneminin vurgulandığı konuşmaların ardından, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Hasan Yılmaz DURSUN tarafından bitki koruma ürünleri ve ülkemizde kullanımlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirilmiştir. Program Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sayın Yakup KARAASLAN tarafından sunulan tehlikeli madde kavramı, bu maddelerin sağlığa ve çevreye etkileri ile su kaynaklarında yönetimlerine ilişkin detaylı bir sunum ile devam etmiştir.

Daha sonra, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden proje yürütücüsü Dr. Oltan CANLI tarafından proje hakkında detaylı bir sunum yapılmıştır. Sunum sonrası katılımcıların soruları alınmış ve bilgi paylaşımında bulunulmuştur.

Toplantının devamında, proje yürütücü yardımcısı Ömer Faruk ÇİFTBUDAK ve proje ekibinden Dr. Merve BAŞAR tarafından proje kapsamında yürütülmüş olan envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin sonuçlar ve pestisit aktif maddelerinin önceliklendirme çalışmaları sırasıyla katılımcılar ile paylaşılmıştır. İlk gün programı Su Çerçeve Direktifi kapsamında pestisitler için Çevresel Kalite Standartlarının tespiti konulu sunum yapılarak tamamlanmıştır.

Çalıştayın ikinci gününün ilk sunumunda, proje çıktılarının WEB tabanlı bir coğrafi bilgi sistemi uygulaması üzerinde gösterilmesi amacıyla geliştirilen ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı sunucuları üzerinde çalışan “Tehlikeli Madde Bilgi Sistemi” hakkında PROLİNE A.Ş. tarafından bilgi verilmiştir. Daha sonra, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü adına proje çıktılarının uygulanmasına ilişkin yol haritasının anlatıldığı sunum gerçekleştirilerek, kurum ve kuruluşların uygulamaya ilişkin sorumlulukları ve uygulama adımları özetlenmiştir.

Katılımcıların görüş ve önerilerinin alınmasının ardından Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sayın Yakup KARAASLAN’ın projenin ülkemiz için önemini vurguladığı kapanış konuşması ile çalıştay programı tamamlanmıştır.  

Fotoğraflar

09.03.2015
-A +A