ACLIFS Projesi Sosyo-Ekonomik Etkilerin Belirlenmesi Anket Çalışması Tamamlandı

İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP), Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP),” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, (ÇŞİDB) İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından uygulanmakta olup, hibe programının sözleşme makamı ÇŞİDB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı'dır.

Hibe programı kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütülenACLIFS - İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Kırsal Toplumların Dayanıklılığının Arttırılması projesinin "Sosyo-Ekonomik Etkilerin Belirlenmesi" anket çalışmaları, 11-20 Kasım tarihleri arasında, Küçük Menderes Havzası, Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Gölleri Havzaları’nda 18 ilçede ve 45 köyde gerçekleştirildi.

 

Çalışma alanlarında gerçekleştirilen anket çalışmasına toplamda 280 çiftçi katılım sağladı. İklim değişikliğinin tarımsal kesim üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin değerlendirilebilmesinin amaçlandığı anket çalışmaları İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bekir KAYACAN, Doç.Dr. Ferda KARAGÖZ ÖZENÇ, Doç Dr. Cenk Gökçe ADAŞ, Doç. Dr. Gökhan ÖVENÇ, Arş. Gör. Gökçin VURAL ve Arş. Gör. Gülşah KOCAKAYA tarafından gerçekleştirildi.

Yüz yüze gerçekleştirilen saha çalışmaları süresince, Küçük Menderes ve Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Gölleri havzalarında yer alan 45 köyde iklim değişikliğinin çiftçilerin çeşitli tarımsal üretim biçimleri üzerindeki etkileri ve bu etkilerle başa çıkma yöntemlerine dair bilgi edinildi. Çiftçilerin dile getirdikleri sorunların başında, değişen hava koşullarının ürün verimliliği üzerindeki olumsuz etkileri ve bu olumsuzlukların üstesinden gelebilmek için aldıkları önlemlerin ortaya çıkardığı maliyet artışları yer almaktaydı. Bununla birlikte, çalışmaya katılan çiftçiler, sorunlarını anlatma fırsatı buldukları için memnuniyetlerini ifade ettiler ve tarımsal üretimle ilgili endişelerini paylaşarak çözüm arayışında olduklarını gösterdiler. Bu geri bildirimler, sahada karşılaşılan sorunların daha iyi anlaşılmasına ve ortak çözümler geliştirilmesine zemin hazırlayacaktır.

ACLIFS Projesi ile iklim değişikliğinin sosyo-ekonomik sonuçları da dahil olmak üzere seçilen üç havzada (Küçük Menderes Havzası ve Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Gölleri Havzaları) tarım ve hayvancılık üzerindeki etkilerinin belirlenmesi ve uyum seçeneklerinin değerlendirilmesi amaçlanmakta olup, çalışmanın bir sonraki aşamasında odak grup toplantıları ve bölgesel çalıştayların gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Fotoğraflar

09.12.2024
-A +A