AB MISIS Projesi

AB MISIS Projesi – ‘’MSFD Guiding Improvements in the Black Sea Integrated Monitoring System’’

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nün alt yüklenici olarak yer aldığı AB MISIS  ‘’Karadeniz Bütünleşik İzleme Sistemi’nde DSÇD Rehberliğinde İyileştirmeler’’ proje toplantısı 10-12 Aralık 2013 tarihleri arasında Enerji Enstitüsü A2 salonunda gerçekleşmiştir.

Avrupa Birliği’nin (AB) Çevre Genel Müdürlüğü (EC DG ENV) tarafından desteklenen, “MSFD Guiding Improvements in the Black Sea Integrated Monitoring System (MISIS)” başlıklı proje, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’de denizel çevre izleme çalışmalarının “Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi (DSÇD)” kapsamına yönelik olarak genişletilmesine ve Karadeniz için birleşik, düzenli ve devamlı bir izleme programının oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bu proje ile Karadeniz’in çevre kalitesi ve sürdürülebilirliğinin korunması ve eski haline getirilmesi için gerekli çabaların desteklenmesi de hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Karadeniz’in çevresel statüsünün bütünleşik bir şekilde değerlendirilmesinin sağlanması için (baskılar ve etkiler de dahil) kimyasal ve biyolojik verilerin erişilebilirliğinin ve kalitesinin iyileştirilmesi (DSÇD’nin EK 1 ve EK 3 ile paralel olarak), Karadeniz’de koruma alanlarının sayısının ve büyüklüğünün arttırılması ve korunma düzeylerinin yükseltilmesi, çevresel konular hakkında paydaşların katılımının ve halkın farkındalığının artırılması hedeflenmektedir.

Proje kapsamında bir deniz ortak çalışması 22-31 Temmuz 2013 tarihleri arasında Bulgaristan Bilimler Akademisi- Oşinografi Enstitüsü’ne ait R/V Akademik ile Proje ortaklarının katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, DSÇD’de belirtildiği şekilde su kolonu ve deniz tabanı habitatları, sediman ve biyotada kirleticiler, ötrofikasyon ve deniz katı atıklarına yönelik incelemeler ile laboratuarlar arası karşılaştırma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların sonuç değerlendirme raporları hazırlanmaktadır.

10-12 Aralık 2013 tarihinde gerçekleştirilen toplantıya proje ortakları olan Romanya’dan Ulusal Deniz Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ‘’Grigore Antipa’’, Ulusal Deniz Jeolajisi ve Jeoekolojisi Entitüsü ile ‘’Ovidius’’ Köstence Üniversitesi, Bulgaristan’dan Oşinoloji Enstitüsü,Bulgar Bilim Akademisinden araştırmacılar ile Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim görevlilerinin yanı sıra Türkiye’deki diğer üniversitelerden akademisyenlerin de olduğu toplam 30 kişilik katılım sağlanmıştır.

Deniz Çerçeve Strateji Direktifi kapsamında Karadeniz’de gerçekleştirilen çalışmalar konusunda katılım sağlayan ülkeler ulusal sınıflandırma sistemleri, ötrofikasyon ve kirleticiler ile ilgili olarak “iyi çevresel durum” tanım ve hedeflerin belirlemeye yönelik bilgi paylaşımı gerçekleştirmiştir.

 

Toplantıya katılan kurum/kuruluşların isimleri ile toplantı gündemi aşağıda verilmektedir:

  • TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Ensititüsü
  • National Institute for Marine Research and Development ‘’Grigore Antipa’’-Romania
  • National Institute of Marine Geology and Geoecology-Romania
  • Ovidius University of Constanta-Romania
  • Institute of Oceanology, Bulgarian Academy of Science-Bulgaria
  • Sinop Universitesi Su Ürünleri Fakültesi
  • İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi
  • ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü
  • DELTARES (REPRESENTİNG THE European Environmental Agency)- The Netherlands
  • Fieldfare International Ecological Development- United Kingdom

AB MISIS toplantı gündemi

Fotoğraflar

10.12.2013
-A +A