TÜBİTAK MAM Kütahya İlinin Gürültü Eylem Planı'nı Hazırladı

Kütahya Belediyesi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) arasında 10 Mart 2021 tarihinde imzalanan sözleşme başlatılan “Kütahya İli Gürültü Azaltım Senaryolarının Oluşturulması” projesi kapanış toplantısı 17 Ekim 2022 tarihinde Kütahya’da gerçekleştirildi.

Toplantıda açılış konuşmaları TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık tarafından gerçekleştirildi.

Toplantı, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in açılış konuşması ile başladı. Yozgatlıgil konuşmasında, Merkezimiz bünyesinde oluşturulan kurumsal altyapı ve yetişmiş proje ekibi sayesinde Türkiye'de ilk kez 2013-2021 yılları arasında yürütülen projeler kapsamında 59 ilin şehirleşmiş alanlarının stratejik gürültü haritalarının hazırlandığını ve ülkemizde bu alandaki önemli bir boşluğun doldurulduğunu belirtti. Ayrıca, TÜBİTAK MAM olarak özellikle yüksek teknolojili ürünler kapsamında hem teknoloji geliştirmeye, hem de ürün geliştirmeye yönelik çalışmaların gerçekleştirildiğini vurguladı.

Açılış konuşmaları kapsamında Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık her iki paydaşın çalışanlarını kutlayarak, Kütahya’nın Türkiye'nin yaşanabilir ilk beş şehri arasında yer alması açısından projenin önemine dikkat çekti. Işık konuşmasında, Gürültü Eylem Planı çerçevesinde, sanayi ve eğlence tesisleri, karayolu ve demiryolu kaynaklı gürültünün azaltılmasını sağlayacak iş ve işlemlerin tespit edildiğini, ilerleyen süreçte önlemlerin uygulamaya geçirileceğini ifade etti.

Sonrasında proje sonuçlarına ilişkin bilgiler Proje İkinci Yürütücüsü Melike Neşe Tezel Oğuz tarafından aktarıldı. Proje ile Kütahya ilinde stratejik gürültü haritaları hazırlanan yerleşim alanlarında karayolu, demiryolu, sanayi ve eğlence tesisleri kaynaklı gürültünün azaltımı senaryolarının yer aldığı “Kütahya İli Gürültü Eylem Planı”nın hazırlandığı ifade edildi. Proje kapsamında tamamlanan çalışmalar şu şekilde sıralandı:

  • Kütahya’da stratejik gürültü haritaları hazırlanan yerleşim alanlarında Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde belirtilen sınır değerlerin aşıldığı ve hassas yapıların bulunduğu yerler tespit edildi.
  • Her kaynak grubu için (karayolu, demiryolu, sanayi ve eğlence) sınır aşımlarının yer aldığı gürültü yönetimine aday alanlar (GYAA), diğer bir deyişle hassas alanlar belirlendi.
  • Saha ziyaretleri ve yapılan koordinasyon toplantıları sonucunda, belirlenen GYAA’lar içerisinden maruziyetin yüksek ve nüfusun yoğun olduğu bölgeler önceliklendirilerek gürültü yönetim alanları (GYA) seçildi.
  • Tespit edilen GYA’lar için kaynak bazlı alternatif azaltım senaryoları geliştirilerek modellemeler yapıldı.
  • Koordinasyon toplantıları düzenlenerek, gürültü azaltım senaryolarında belirlenen çözüm alternatifleri, sorumlu kurum/kuruluşlar ile birlikte değerlendirildi.
  • Önerilen her bir azaltım senaryosuna yönelik maliyet analizi yapıldı ve toplam maliyet hesaplandı.
  • Şehir planlamalarında dikkate alınabilecek gürültü etki değerlendirmeleri yapıldı.
  • Planlanan ulaşım projelerinin gürültü etki değerlendirmesi yapıldı.
  • Gürültü eylem planları ile ilgili 18 yaş ve üzeri yaştaki 656 kişinin katıldığı bir anket çalışması yapıldı. Gürültü yönetimi alanlarında uygulanması düşünülen senaryoların tümünün yüksek oranlarda desteklendiği tespit edildi.

Nihai olarak yapılan tüm çalışmaları kapsayacak nitelikte “Kütahya İli Gürültü Eylem Planı” hazırlandı.

31.10.2022
-A +A