Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri

Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırmaları Grubu; denizlerimizde biyoçeşitliliğin azalması, yabancı/istilacı türlerin gözlemlenmesi, ötrofikasyon ve sonucunda deniz suyunda oksijen seviyelerinin azalmasına bağlı olarak balık ölümleri, aşırı alg çoğalmaları ve müsilaj gibi oluşumlar ekolojik dengeyi bozan etmenlerin araştırılması; bu etmenlerin balıkçılık, turizm, deniz ulaşımı/taşımacılığı gibi faaliyetlere olan etkisinin araştırmalar yapmaktadır. Deniz alanlarında deniz suyu ve sediment kalitesi izleme çalışmaları ve belediyelere ait kentsel atıksu arıtma tesislerinin denize olan etkilerinin belirlenmesi, çözüm önerilerinin getirilmesi kapsamında AR-GE çalışmalar yapılmaktadır.

Tüm denizlerimiz için, ulusal mevzuatımız, uluslararası sözleşmeler ve AB direktifleri çerçevesinde, ekosistem temelli izleme yaklaşımı benimsenerek 2014 yılından beri Deniz Araştırmaları ve Teknolojileri Araştırmaları Grubu koordinasyonunda yürütülen “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı DEN-İZ” birçok araştırma kurumu, üniversiteler ve kamu kurumu işbirlikleri ile sürdürülmektedir. DEN-İZ Ulusal İzleme Programı ile ulusal deniz ve kıyı yönetimi politikalarının ve stratejilerinin belirlenmesi/gözden geçirilmesi ve alınan önlemlerin etkilerinin takibi yapılmaktadır. 

DEN-İZ Ulusal İzleme Programı ile beraber, İstanbul, Kocaeli, Bursa ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri mevcut il sınırları içerisinde kalan deniz alanlarında deniz suyu ve sediment kalitesi izleme çalışmaları ve belediyelere ait kentsel atıksu arıtma tesislerinin denize olan etkilerinin belirlenmesi, çözüm önerilerinin getirilmesi kapsamında çalışmalar yapılmaktadır.  Denizlerimizde mikrobiyal çeşitliliğinin belirlenmesi ve deniz ortamındaki mikroorganizmalardan antimikrobiyal molekül eldesinin hedeflendiği projeler ile deniz araştırmalarına yenilikçi moleküler yaklaşımların ve biyoteknolojinin entegresi söz konusu olmuştur.

Bu çalışmalara ek olarak, Avrupa ve ülkemiz bilim politikalarında önemli yer tutan “Mavi Büyüme” kapsamında denizlerimizin potansiyelini belirlemek ve bu potansiyelden faydalanmak üzere çalışılmaktadır. Bu kapsamda, 2010 yılından beri Avrupa Birliği ve Sınır ötesi işbirlikleri kapsamından desteklenen projelerde, proje ortağı olarak yer alınmıştır.

Ayrıca, 2017 yılından beri farklı Bakanlıklar ile beraber Ulusal Strateji Projeleri Araştırmaları Grubu koordinasyonunda yürütülmektedir.  Denizcilik faaliyetleri kapsamında farklı projeler tamamlanmış, deniz kirliliğine müdahale amaçlı coğrafi bilgi sistemi tabanlı karar destek sistemini olan Yardım Arama Kurtarma ve Acil Müdahale Otomasyon Sistemi (YAKAMOS) geliştirilmiş ve Ulusal Acil Müdahale Planları

Deniz Araştırma ve Teknolojileri Araştırma Grubu farklı uzmanlık alanlarından 18 uzman araştırmacı ve 2 uzman teknisyenden oluşan 20 kişilik bir ekiple faaliyet göstermektedir.

Araştırma grubunun uzmanlık alanları arasında kıyı, deniz ve göl ekosistem çalışmaları, uygulamalı oşinografi ve modelleme, denizcilik faaliyetlerinin yönetimi, kıyı ve deniz alanları yönetimi, CBS, geomatik ve uzaktan algılama ile mevzuat, politika ve karar desteği yer almaktadır. Birim araştırmacıları proje çalışmalarına ek olarak çeşitli ulusal ve uluslararası kurul, komite ve uzman gruplarında temsilcilik yapmakta ve işbirliği ağlarında yer almaktadır.

Deniz Araştırma ve Teknolojileri Araştırma Grubu özellikle;

  • Fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametrelerin yerinde/rutin gözlem ve ölçüm ile izlenmesi,
  • Ötrofikasyon risk durumunun belirlenmesi,
  • Uzaktan Algılama yöntemi ile su kalitesi yüzey dağılımının belirlenmesi,
  • Biyoizleme tekniklerinin kullanılması,
  • Sistem yaklaşımı uygulaması (Ekosistem-Sosyal-Ekonomik bileşenlerin entegrasyonu),
  • CBS tabanlı karar destek sistem (KDS) uygulamaları,
  • Ekosistem model uygulamaları,
  • Kıyı alanları yönetimi, sıcak nokta ve hassas alanların belirlenmesi,

alanlarında araştırmalar gerçekleştirmekte ve AR-GE proje yürütülmektedir.

Tüm deniz ve kıyılarımızda oşinografi izleme çalışmaları R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi altyapısı ile gerçekleştirilmektedir. Gemi altyapısı ile ilgili AB EuroFleets Projesinde yer alınmaktadır.

-A +A