“Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi ve Eylem Planlarının Hazırlanması” Projesi İç Anadolu Bölgesi Paydaş Toplantısı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Konya, Ankara, Karaman, Aksaray, Niğde'den katılan Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüğü uzmanları, çiftçi birlikleri, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerin katılımı ile 29 Mart 2022 tarihinde Konya Bera Otel’de gerçekleştirildi.
Ülke çapında pek çok konu uzmanı üniversite ile iş birliği yapılan projede TÜBİTAK MAM, Konya Selçuk Üniversitesi akademisyenleri tarafından yapılan çalışmalar ve tarımsal kirlilik, nitrata hassas bölgeler, nitrat eylem planları hakkında bilgiler verildi.
Toplantı 29 Mart 2022 tarihinde açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmaları, TÜBİTAK MAM Başkan Danışmanı Doç. Dr. Selma Ayaz, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Tarım ve Orman Bakanlığı TRGM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker tarafından yapıldı.
Açılış konuşmacıları, su kaynaklarındaki kalitenin iyileştirilmesi ve korunması için kirlenme üzerinde büyük etkisi olan yayılı kirleticilerin belirlenmesi ve kontrolünün son derece önemli olduğunu, ülkemizde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yaygın olmasının bu kirleticilerin dikkate alınmasının gerekliliğini bir kat daha arttırdığını belirtti. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından su kaynaklarımızın tarımsal kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla çok önemli çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi.
Toplantı gündeminde TOB TRGM Çalışma Grubu Sorumlusu Yusuf Gürbüz tarafından “Tarımsal Kirliliğin Kontrolü ve Yönetim Çalışmaları”, TÜBİTAK MAM Proje Ekibi adına Dr. Cihangir Aydöner tarafından “Nitrata Hassas Bölgelerin Belirlenmesi”, Selçuk Üniversitesi Doç. Dr. Mert Dedeoğlu ve TÜBİTAK MAM Başuzman Araştırmacı Dr. Burcu Kıran tarafından “Nitrat Eylem Planlarının Hazırlanması ve Fayda-Maliyet Analizi” konularında sunumlar yapılmıştır.
Paydaşların soruları ve önerileri alınarak toplantı sonlandırıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB), Tarım Reformu Genel Müdürlüğü (TRGM) tarafından desteklenen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) tarafından gerçekleştirilen proje, 2018 yılında başlamış olup 2022 yılı Haziran ayında tamamlanacaktır. Projede, nitrat açısından kirlenmiş ve/veya yakın gelecekte kirlenmesi muhtemel alanlar olarak tanımlanan Nitrata Hassas Bölgelerin belirlenmesi, belirlenmiş olan bu bölgelerde, tebliğ ekinde verilen “İyi Tarım Uygulama Kodu” belgesine göre bölgeye özel seçilmiş tedbirlerin uygulanması ve uygulanacak tedbirlerin fayda-maliyet analizleri yapılmıştır.