GÜRHEP PROJESİ AÇILIŞ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Sebahattin DÖKMECİ, Hava Yönetimi Dairesi Başkanı Sayın Nazan ÖZYÜREK ve ilgili şube personeli; TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkan V.  Sayın Dr. Osman OKUR, Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Sayın Dr. Selma AYAZ, Proje Yürütücüsü Sayın Doç. Dr. Nesimi ÖZKURT, diğer proje personelleri ile proje kapsamında yer alan 20 il belediyelerinden (Ağrı, Aksaray, Düzce, Çanakkale, Erzincan, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Osmaniye, Şırnak, Siirt, Yalova, Yozgat, Zonguldak) ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden toplam 66 temsilci katılım sağladı.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında 15 Şubat 2021 tarihinde imzalanan proje sözleşmesi ile yönetmelik ve ilgili AB direktifinde belirtilen esas ve kriterler kapsamında 20 ilin gürültü modeli veri setleri geliştirilmesi ve gürültü düzeylerinin hesaplanması çalışmaları başlatıldı. Çalışma kapsamındaki yerleşim alanlarında mevcut gürültü düzeylerinin tespit edilmesi ve gürültüye maruz kalan kişi, konut, okul ve hastane sayılarının belirlenmesi amacıyla stratejik gürültü haritaları hazırlanacak.

Proje açılış konuşmasında Merkezi Başkan V. Sayın Dr. Osman OKUR, TÜBİTAK MAM’ın çevre sorunlarına bilimsel ve teknolojik çözümler üretebilme konusunda faaliyet gösteren Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nün konuyla ilgili yürüttüğü stratejik gürültü haritaları, gürültü eylem planları ve gürültü bariyer sistemleri geliştirme projelerinden bahsetti. Bu projenin tamamlanmasıyla ülkemizde 59 ilimizin stratejik gürültü haritasının Kurumumuz tarafından hazırlanmış olacağını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sayın Sebahattin DÖKMECİ açılış konuşmasında, Bakanlık desteğiyle ve iş birliğiyle, TÜBİTAK ile birlikte önceki yıllarda yürütülmüş çevresel gürültü projeleri hakkında bilgi verdi. Daha sessiz ve yaşanabilir şehirler oluşturmada gürültü kontrolünün önemini belirtti.

Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Çevresel Gürültü ve Titreşim Yönetimi Şube Müdürü Nuray HÜSMEN, ülkemizde, Bakanlığın desteği ilave diğer kurumlarca gürültü mevzuatı ve çevresel gürültü yönetimi ile ilgili yapılan tüm çalışmalar hakkında sunum yapıldı. Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nesimi ÖZKURT katılımcılara; projenin önemi, çalışma planı, proje çıktıları ile stratejik gürültü haritalama ve gürültü denetimi konularında sunum gerçekleştirdi.

Kapanış konuşmasında Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Dr. Selma AYAZ, başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri olmak üzere projede emeği geçen tüm taraflara teşekkürlerini ifade ederek Enstitü bünyesinde çalışan proje ekibinin şehirlerde gürültünün azaltılması amacına yönelik ülkemizde öncü adımları atmaya devam edeceğini belirtti.

Hava Yönetimi Daire Başkanı Nazan ÖZYÜREK, 20 ilin stratejik gürültü haritalarının hazırlanmasına yönelik bu projeyle ülkemizde harita hazırlama sorumluluğu olan 66 ilimizdeki tüm çalışmaların tamamlanacağını ifade etti ve projenin ülkemiz için hayırlı olmasını diledi.

Fotoğraflar

16.03.2021
-A +A