ANEMONE (Assessing the vulnerability of the Black Sea marine ecosystem to human pressures) Projesi kapsamındaki “Workshop on tools and indicators for integrated assessment of Black Sea environmental” Çalıştayı, 19-20 Haziran 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Çalıştaya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Gürcistan ve Rusya’dan ANEMONE ve EMBLASplus proje ortakları, Karadeniz Komisyonu (BSC), Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi (EC JRC), Yunanistan Deniz Araştırmaları Merkezi (HCMR) gibi uluslararası kuruluşlardan konuşmacılarla birlikte İspanya (AZTI) ve Danimarka’dan (NIVA) uzmanlar katılım sağladı.
Proje, ortaklar arasındaki iş birliğiyle belirlenecek en uygun değerlendirme kriter ve göstergelerini kullanarak, Karadeniz'in durumunu değerlendirmeye yönelik, ortak bir izleme stratejisi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamla birlikte, deniz alanındaki ihtiyaçları belirlemeye ve ilgili uzmanların bilgisini geliştirmeye de çalışmaktadır.
Çalıştayın Genel Amacı;
- Karadeniz’in durumu hakkında bölgesel bir değerlendirme yapabilmek için deneyimlerin paylaşılması ve göstergelerin koordineli bir şekilde uygulanmasının sağlanması,
- NEAT (Nested Environmental Status Assessment Tool) ve CHASE (Chemical Status Assessment Tool) araçlarının, Karadeniz deniz ortamı için uygunluğunun değerlendirilmesi.
Proje, Karadeniz Havzası’nda Sınır Ötesi İş Birliği Programınca (CBC Joint Operational Program Black Sea Basin 2014-2020) desteklenmekte olup; Romanya (NIMRD) liderliğinde, Türkiye (TÜBİTAK MAM), Bulgaristan (IO-BAS) ve Ukrayna’nın (Ukr-SCES) bilimsel araştırma merkezleri ile sivil toplum kuruluşlarından (Mare Nostrum-Ro, TÜDAV-Tr) oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir.
Daha fazla bilgi için:
- Dr. Laura Boicenco (Project Coordinator) from Romanian National Institute for Marine Research and Development (NIMRD) lboicenco@alpha.rmri.ro
- TÜBİTAK MAM ÇTÜE Dr. Leyla G. TOLUN, leyla.tolun@tubitak.gov.tr