Ortakları arasında TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nün (ÇTÜE) de bulunduğu, kısa adı “ANEMONE” olan Karadeniz Deniz Ekosisteminin Insan Baskısı ile ilgili Kırılganlığının Değerlendirilmesi Projesinin açılış toplantısı, ulusal basının katılımı ile Köstence’de gerçekleştirildi.
Proje, Romanya Deniz Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (NIMRD) liderliğinde, aralarında TÜBİTAK MAM’ın da bulunduğu, Bulgaristan (IO-BAS) ve Ukrayna’nın (Ukr-SCES) Bilimsel Araştırma Merkezleri ile Sivil Toplum Kuruluşlarından (Mare Nostrum, TÜDAV) oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilmektedir.
ANEMONE Projesi; bilim insanları ile sivil toplum kuruluşları ağı, forumlar ve kalıcı ortaklıklar yoluyla Karadeniz Havzasında sınır ötesi ilişkilerin kurulmasını, deneyim ve iyi uygulamaların karşılıklı aktarımı, inovasyon, birlik sağlanmış yöntemler ve ortak seferlerle bilgi ve yeteneklerin geliştirilmesini ve pilot projeler, ortak araçlar, çevrimiçi açık erişim kaynakları gibi somut çıktıların elde edilmesini amaçlamaktadır.
Projenin açılış toplantısına TÜBİTAK MAM ÇTÜE’den Proje Yürütücüsü Dr. Leyla G. Tolun ile proje araştırma ekibinden Uzman Araştırmacı Hakan Atabay katılım sağladı. Toplantıda NIMRD Başkanlığının konuşmasının ardından, Proje Koordinatörü Dr. Laura Boicenco ve projede yer alan Iş Paketleri Sorumluları tarafından sunumlar gerçekleştirdi. İkinci gün programı ise grup çalışmaları, paralel ve ortak oturumlar şeklinde gerçekleştirildi.
Projesinin amacı, Karadeniz'in durumunu değerlendirmeye yönelik ortaklar arasında belirlenecek en uygun değerlendirme kriterlerini ve göstergelerini kullanarak, ortak bir izleme stratejisi geliştirmektir. Projede, yeni yöntem ve ileri tekniklerin uygulanması da planlanmakla birlikte, geliştirilecek stratejiler bundan sonraki adımlar için de bir temel oluşturacaktır.
ANEMONE Projesi (Assessing The Vulnerability Of The Black Sea Marine Ecosystem To Human Pressures), Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Programı tarafından (CBC Joint Operational Program Black Sea Basin 2014-2020) desteklenmekte olup, 26.07.2018 - 25.11.2020 tarih aralığında yapılması planlanmaktadır.
Daha fazla bilgi için:
TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Dr. Leyla G. TOLUN, leyla.tolun@tubitak.gov.tr