760 gün sürecek ve yaklaşık 1.5 milyon TL’ye mal olacak “Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi” SERKA’nın hizmet binasında düzenlenen imza töreniyle kamuoyuna duyuruldu.
Düzenlenen imza törenine, Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Özgen Ercan, TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Doç. Dr. Kemal Güneş, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven katıldı.
İmza töreni öncesi gazetecilere bir açıklama yapan Vali Doğan, “Çıldır Gölü Havza Koruma ve Özel Hükümler Belirleme Projesi kapsamında bir araya geldik. Bu proje geçen yıl başlamıştı, bugün de imzalarla inşallah startını vermiş olacağız. Biliyorsunuz hem Ardahan hem Kars’ın tarihi ve doğal güzellikleri Türkiye’nin gündeminde. Özellikle geçen kış içerisinde çok ciddi anlamda yerli ve yabancı turisti misafir ettik. Doğu Ekspresiyle gelen insanlarımız olsun, havayoluyla gelen insanlarımız olsun gerek Sarıkamış gerek Ani gerekse Çıldır Gölüne aşırı bir gösterdiler. Tabi Çıldır Gölünün turizme kazandırılmış olması burada bir takım çalışmaların yapılması gerektiğini de gündeme getirdi. Çıldır Gölü şuanda bakir bir yapıda ve doğal güzelliklerini de muhafaza ederek gelecek nesillere aktarmak zorundayız. Bununla ilgili bir çalışma yapılması ortaya çıkınca da geçen yıl TUBİTAK ile yapılan görüşme çerçevesinde SERKA’nın koordinesinde Ardahan ve Kars Valilikleriyle birlikte bir proje geliştirdik. Burada yapılması gereken şey; Çıldır Gölünün havza yapılma planını hazırlayacağız. Havza koruma planı hazırlandıktan sonra artık Çıldır Gölünün etrafında gerek koruma gerek yapılaşma anlamında gerekse doğal güzelliklerinin ortaya çıkartılması anlamında yapılması gereken tüm hazırlıklar yapılacak ve plan ortaya çıkacak. Bu plan çerçevesinde de bundan sonra Çıldır Gölündeki faaliyetler bu plana göre dizayn edilecek.” dedi.
ÇILDIR GÖLÜMÜZ UZUN GÖL GİBİ OLMASIN
Vali Doğan, geri dönüşü bir yola girmemek adına tedbirleri baştan almak istediklerini dile getirerek, “760 günlük bir süre var. Bu süre içerisinde TUBİTAK ve uzmanları çalışacakları ve planı bize hazırlayacaklar. Plan yürürlüğe girdikten sonra da gerek Kars Valiliği gerek Ardahan Valiliği olarak buradaki çalışmaları bu plan çerçevesinde yürüteceğiz. Ben hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Çünkü bu tür doğal güzelliği olan ülkemizde Uzun Göl gibi farklı yerlerde gerekli tedbirler baştan alınmadığı için sonrasında geri dönüşü olmayan durumlar ortaya çıkmıştır. Bugün itibariyle Uzun Gölde geri dönelim deseniz tekrar geri dönme imkanı bulamazsınız. Dolayısıyla biz baştan bunun tedbirini almak istiyoruz. Bu tedbir çerçevesinde hem oradaki doğal güzellikler korunsun hem de halkımız buradan istifade etsin istiyoruz. Bu amaca yönelik çalışmanın hem Kars’a hem Ardahan’a hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” ifadesini kullandı.
Bir gazetecinin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından “Çıldır Gölü Yanaşma Yerleri Etüt Proje İşleri” yarın ilana çıkıyor, bu ilanda Çıldır Gölünün hem Kars tarafında hem de Ardahan tarafında kalan kısmına 2 Adet Dalgakıran yapılacak, bu çalışma hakkında bilgi verir misiniz? sorusuna ise Vali Doğan, “Biliyorsunuz hem Ardahan Valiliğinin tesisleri var hem de Kars Valiliğinin tesisleri var ve sayın Bakanımız hem bir iskele hem de bize birer tane tekne verdi. Ancak gölün doğal özelliğinden kaynaklanan durum itibariyle o yapılan iskeleleri su üzerinde tutamadık. Çünkü biliyorsunuz göl kışın donduğu için üzerindeki tüm materyali de kaldırıp atıyor. Öyle olunca dalgakıranla orada oluşturulacak bir alan içerisine iskelelerin yapılmasıyla ilgili sayın Bakanımız bir talimat verdi onunla ilgili çalışma da tamamlandı. Yarın da ilana çıkıyor. Şuan biz Çıldır Gölünü tam kullanamıyoruz. İşte biliyorsunuz geçen plastiklerden yaptığımız, aldığımız iskeleyi kurduk ancak geçen seneden var olan bu iskeleler tekrar montajı yapılacak. Bununla birlikte de dalgakıranla onlar koruma altına alınacak, ondan sonra su sporları anlamında, tekneler anlamında gölü de daha fazla kullanma imkanına kavuşmuş olacağız. Bu aslında Kars ve Ardahan için büyük bir yatırım. Bu dalgakıran bittikten sonra Gölün her alanını kullanacağız. Zaten burada da bu çalışma içerisinde su altı durumu da tespit edileceği için gölün şuanda ki altında ne var açıkçası bilmiyoruz, ne kadar, nerede ne derinliği var, nerede kayalar var onlar da bu çerçevede ortaya çıkmış olacak.” yanıtını verdi.
Ardahan halkı adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Ahmet Arslan’a ilgisi ve alakasından dolayı teşekkür eden Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Çıldır Gölü son zamanlarda özellikle bu Doğu Ekspresinden sonra Türkiye’de ciddi bir cazibe merkezi oldu. İnşallah bu havza koruma planı yapıldıktan sonra da Çıldırımızın turizme kazandırılması, imara açılması çalışması tekrar SERKA tarafından yürütülecek. Ancak SERKA’nın bu anlamlı çalışmasından dolayı da tüm yetkililerine de teşekkür ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından Kars Valisi Rahmi Doğan, Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez ve TÜBİTAK Marmara Araştırmalar Merkezi Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Özgen Ercan “Çıldır Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirleme Projesi”ni imzaladılar