“Sanayide Kaynak Verimliliği Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi (SANVER)”nin Kapanış Toplantısı 12 Eylül 2017 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi tarafından yürütülen “Sanayide Kaynak Verimliliği Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi”nin Kapanış Toplantısı; ilgili kamu kurum ve kuruluşların, akademisyenlerin, sektör birlikleri/derneklerinin ve imalat sanayisinde faaliyet gösteren çeşitli sanayi tesisi temsilcilerinin katılımı ile 12 Eylül 2017 tarihinde Wyndham Ankara Otel’de gerçekleştirildi.
Proje kapsamında; Türkiye imalat sanayinde çeşitli çalışmalar ile seçilmiş beş sektörden yola çıkılarak ham madde, enerji ve su girdilerinin etkin ve sürdürülebilir kullanımı ile elde edilebilecek potansiyel tasarruf; sektör, bölge ve imalat sanayi düzeyinde miktarsal ve parasal olarak tahmin edildi.
Toplantı, Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz ile TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdürü Dr. Selma Ayaz’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Genel Müdürlük olarak, üretimde verimliliğin artırılarak enerji verimliliğinin geliştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Yılmaz, çeşitli projelerden de örnekler sundu. Bu kapsamda gerçekleştirilen “Sanayide Kaynak Verimliliği Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi”nin önemine dikkat çekerek, bu projenin ülkemizde daha önce örneği olmayan kapsamlı bir proje olduğunu ve çıktılarının ülkemiz adına çok değerli olduğunu ifade etti. Aynı zamanda, bu projenin kaynak verimliliği ve temiz üretim alanında ülkemizde gerçekleştirilecek uygulamalara yol gösterici olacağını, çıktıların çeşitli politikaların belirlenmesinde değerlendirileceğini belirtti.
Dr. Selma Ayaz ise; ülkemizde sanayileşme süreci devam ederken, kaynak kullanımında verimlilik artışını sağlamak ve doğal kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltmak için temiz teknolojilerin uygulanmasına ihtiyaç duyulduğunu ve temiz üretim çalışmalarının yaygınlaştırılması ile ciddi oranlarda kaynak tasarrufu sağlanabileceğini ifade etti. Ayrıca, imalat sanayinde her sektör kaynak kullanımı açısından farklılıklar gösterdiğinden ve ülkemiz kaynakları sınırlı olduğundan kaynak verimliliği uygulamalarının sektörel alanda yapılmasının daha faydalı olacağını belirtti.
Toplantıda, Proje Koordinatörü Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Özlem Durmuş tarafından proje ile ilgili genel bir bilgilendirme yapılarak projenin amacı, kapsamı ve hedefleri anlatıldı. Ayrıca dünyadaki benzer çalışmalardan örnekler verildikten sonra Bakanlık olarak neden bu alana yönelik bir proje tasarlandığı ifade edildi.
Toplantıda daha sonra, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Proje Yöneticisi Dr. Şeyma Karahan tarafından alt sektörlerin belirlenmesi, anket ve saha çalışmalarının yürütülmesi aşamalarında izlenen yöntem anlatıldı. Devamında ise Türkiye imalat sanayisinde seçili beş sektörden yola çıkarak, ham madde, enerji ve su girdilerinde tahmin edilen tasarruf potansiyelinin miktarsal ve parasal sonuçları sektör, bölge ve Türkiye imalat sanayi düzeyinde katılımcılarla paylaşıldı.
Sonuçların paylaşılmasının ardından, Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Doç. Dr. Yılmaz Kılıçaslan tarafından projede geliştirilen potansiyel tasarruf analiz metodolojisi hakkında detaylı bilgi verildi. Ayrıca örneklemin oluşturulması, ülkemizdeki veri altyapısına ilişkin karşılaşılan güçlükler ve bu örneklemde yer alan işletmelere uygulanan ankete de değindi, hesaplamalarda ulusal alanda özgün bir yöntemin tasarlanmış olması sebebiyle projenin önemine dikkat çekti.
Toplantının son konuşmacısı TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Recep Partal, “Çevresel Etki Analizi Metodolojisi ve Sonuçları” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Partal, “Çevresel Etki Analiz Metodolojisinin Geliştirilme Aşamaları”nı aktarmış olup, “Doğrudan Ve Dolaylı Çevresel Etki Analizleri İle Eko-verimlilik Analizi Sonuçları”nı paylaşmıştır. Enerji, ham madde ve suyun daha verimli kullanılması ile sağlanacak tasarruf potansiyelinin hayata geçirilmesi durumunda toplam çevresel etkide, senaryolara göre %14,4 ile %23,5 arasında bir azalma, Eko-Verimlilikte ise %12 ile %25 arasında bir artış olabileceğinin öngörüsü belirtildi.
Sanayide Kaynak Verimliliği Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi Özet Raporu, Sonuç Raporu ve Çevresel Etki Analizi Raporuna;
http://vgm.sanayi.gov.tr/sayfa.html?sayfaId=fa6667a3-32b1-4d34-9f93-0f809109123e
adresi üzerinden ulaşılabilmektedir.
“Sanayide Kaynak Verimliliği Potansiyelinin Belirlenmesi Projesi (SANVER)”nin Kapanış Toplantısı 12 Eylül 2017 tarihinde Ankara'da gerçekleştirildi.