Deniz ve Kıyı Suları Kalite Durumlarının Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Projesi “Deniz ve Kıyı Suları İzleme ve Değerlendirme Programı Toplantısı” 29 Temmuz 2013 Tarihinde TÜBİTAK Başkanlık’ta düzenlendi.
“Deniz ve Kıyı Suları Kalite Durumlarının Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Projesi (DeKoS)” T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan sözleşme ile 16 Aralık 2011 tarihinde başlamış olup, proje süresi iki yıldır. Proje ile, Deniz Stratejisi Direktifi (DSÇD) (2008/56/EC) ve AB Su Çerçevesi Direktifi (SÇD) (2000/60/EC) uygulamalarına yönelik olarak, geçiş-kıyı ve kıyı-deniz suları için “ekosistem yaklaşımlı yönetim“ prensibi uygulamalarını destekleyecek gerekli bilgi ve uygulama araçlarının oluşturulması hedeflenmiştir. Ayrıca, kıyı ve deniz kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımına yönelik, iyi çevresel seviye hedeflerini temel alan bilgi ve önerilerin oluşturulup ortak planlama yapması gereken karar verici ve uygulayıcılara sunulması da Proje’nin stratejik bir hedefidir.
Proje, Karadeniz, Marmara Denizi, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm Türkiye denizlerini ve kıyılarını kapsamaktadır. Temel amaçları; kıyı sularının tanımlanarak ekolojik ve kimyasal kalitelerine göre sınıflandırılması, denizlerin bölgesel olarak “iyi çevresel durum” larının değerlendirilerek buna yönelik hedef ve göstergelerinin belirlenmesi ve bu değerlendirme ve hedefleri temel alan bütünleşik kıyı ve deniz suları izleme programının ve uygulama yapısının önerilmesidir.
Projede bütünleşik kıyı ve deniz suları izleme programının ve uygulama yapısının önerilmesi kapsamında 29 Temmuz 2013 tarihinde TÜBİTAK Başkanlık 3 No.’lu Toplantı Salonu’nda saat 09:30’da “Deniz ve Kıyı Suları İzleme ve Değerlendirme Programı Toplantısı” gerçekleştirilmiştir. Toplantıya ilgili kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından toplam 29 uzman katılım sağlamıştır.
T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Deniz ve Kıyı Yönetimi Daire Başkanı Sn. Murat Turan ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ziya Sedat Çetiner’in açılış konuşmaları ve proje’nin içeriğini anlatan açıklamalarının ardından DeKoS Projesi Yürütücüsü Doç. Dr. S. Çolpan Polat Beken “DSÇD / SÇD uyumlu deniz ve kıyı izleme programı: kapsam ve içerik” başlıklı sunumunda yapılan çalışmaları ve gelecek dönem izleme faaliyetlerinin planlanmasına yönelik önerileri aktarmıştır. Dr. Sinan Hüsrevoğlu Türkiye’de izleme programlarının dayandığı yasal süreçleri ve ihtiyaçları ardından da enstitüsel yapı ile ilgili olarak diğer ülke örnekleri ve Türkiye’deki durum hakkında sunumlar gerçekleştirmiştir. Doç. Dr. S. Çolpan Polat Beken’in, Türkiye’deki mevcut izleme alt yapısını genel hatlarıyla aktarması sonrasında izleme yapan kurum/kuruluşlardan alt yapıları hakkında ve yeni teknolojilerin kullanımı ile izleme üzerine yaptıkları çalışmalar özelinde bilgiler alınmıştır. Son olarak katılımcılarla birlikte, izleme programları oluşturulması çerçevesinde kısa/orta ve uzun dönem ihtiyaçları, planlama ve öneriler üzerinde tartışılmış ve öneriler listesi oluşturulmuştur.
Toplantıya katılan kurum/kuruluşların isimleri aşağıda verilmektedir:
TÜİAK Marmara Araşıma Merkezi, Çvre ve Temiz Üetim Enstitüü
T.C Çvre ve Şhircilik BakanlığıÇvre Yöetimi Genel MüülüğüDeniz ve KııYöetimi Daire Başanlığı
T.C Çvre ve Şhircilik BakanlığıÇD, İin ve Denetim Genel MüdülüğüLaboratuvar, Öçü ve İleme Daire Başanlığı
T.C Çevre ve Şehircilik BakanlığıTabiat VarlılarııKoruma Genel Müülüğü
T.C Gıa Tarı Hayvancıı BakanlığıBalıçıı ve Su Üüleri Genel Müülüğü
T.C Orman ve Su İşeri BakanlığıSu Yöetimi Genel Müülüğü
OSİ - Devlet Su İşeri
DKK- Seyir Hidrografi ve Oşnografi Dairesi
Orta Doğ Teknik Üiversitesi Deniz Bilimleri Enstitüü
Dokuz Eylü Üiversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüü
İtanbul Üiversitesi Deniz Bilimleri ve İşetmeciliğ Enstitüü
Karadeniz Teknik Üiversitesi Deniz Bilimleri Fakütesi Dekanlığı
T.C Gıa Tarı ve Hayvancıı BakanlığıSu Üüleri Merkez Araşıma Enstitüü