Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi Ulusal Çalıştayı Ankara’da Düzenlendi

Deniz izlemelerinde 11 başlık altında oluşturulan izleme kılavuzlarının ve deniz izlemelerinde strateji belgesinin tartışıldığı Ulusal Çalıştay 13-14 Ekim 2016 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Ulusal Çalıştayda 9-11 Aralık 2015 tarihlerinde İzmir’de yapılan Ege Denizi ve Akdeniz Bölgesel Çalıştayı, 22-23 Mart 2016 tarihlerinde İstanbul’da yapılan Marmara Denizi ve Boğazlar Bölgesel Çalıştayı ve 20-21 Nisan 2016 tarihlerinde Trabzon’da yapılan Karadeniz Bölgesel Çalıştayı’nda akademisyenlerin, uzmanların bölgesel farklılıkları değerlendirmesi ile oluşturulan İzleme Kılavuzları ve Deniz İzleme Strateji Belgesi sunuldu.

Çalıştay, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Haldun Karan ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü,  Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Daire Başkanı Soner Olgun’un açılış konuşmaları ile başladı. Proje Yürütücüsü Ersan Kuzyaka’nın projede yapılan çalışmaları ve proje çıktılarını katılımcılarla paylaşmasının ardından proje kapsamında Doç. Dr. Nazlı Demirel liderliğinde oluşturulan Balıkçılık Kılavuzu, Prof. Dr. Ferah Koçak liderliğinde oluşturulan Bentos Kılavuzu,  Dr. Olgaç Güven liderliğinde oluşturulan Denizel Katı Atıklar Kılavuzu, Doç. Dr. Harun Güçlüsoy ve Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dede liderliğinde oluşturulan Deniz Memelileri Kılavuzu, Yrd. Doç. Dr. Hüsne Altıok liderliğinde oluşturulan Hidrografik Koşullar Kılavuzu, Prof. Dr. Filiz Küçüksezgin liderliğinde oluşturulan Metal Kirleticiler Kılavuzu, Doç. Dr. Ergün Taşkın liderliğinde oluşturulan Makroalg Kılavuzu, Prof. Dr. Gülşen Altuğ liderliğinde oluşturulan Mikrobiyal Kirleticiler Kılavuzu, Prof. Dr. Fatma Telli Karakoç liderliğinde oluşturulan Organik Kirleticiler Kılavuzu, Prof. Dr. Dilek Ediger liderliğinde oluşturulan Ötrofikasyon Kılavuzu ve Prof. Dr. Muzzaffer Feyzioğlu liderliğinde oluşturulan Su Kolonu Habitatları Kılavuzu’nun sunumları yapıldı. Deniz Memelileri Kılavuzu sunumu Dr. Gökhan Kaboğlu tarafından, Mikrobiyal Kirleticiler Kılavuzu sunumu Yrd. Doç. Dr. Nebil Yücel tarafından, Organik Kirleticiler Kılavuzu sunumu Prof. Dr. Oya Okay tarafından yapılırken diğer kılavuz sunumları kılavuz liderleri tarafından gerçekleştirildi. Proje kapsamında yapılan kurumların uzman ve cihaz altyapılarının belirlenmesi anketinin değerlendirilmesi Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Gökhan Kaboğlu tarafından katılımcılara aktarıldı. Çalıştayın ikinci günü Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Elvan Atılgan’ın, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kemal Can Bizsel ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Tuğrul’un sunumları ile devam etti. Son olarak TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü’nden Doç. Dr. Çolpan Beken’in Deniz İzleme Strateji Belgesi’ni katılımcılara sunması ve katılımcıların strateji belgesine katkılarını aktarmalarıyla çalıştay tamamlandı.

Proje kapsamında 11 başlık altında oluşturulan kılavuzlar, ülkemizin farklı üniversitelerinde ve kurumlarında çalışan toplam 109 akademisyen ve uzmanın katkıları ile oluşturuldu. Ulusal Çalıştay öncesinde İzmir’de, istanbul’da ve Trabzon’da yapılan Bölgesel Çalıştayların nihai ürünlerinin bir arada sunulduğu, akademisyenlerin ve uzmanların hem kılavuz hem deniz izleme Strateji Belgesi üzerinde tartıştıkları Ulusal Çalıştay’a 18 kurum ve kuruluştan akademisyenler ve uzmanlar katılım sağladı.

 

Çalıştaya katılım sağlayan kurumlar/kuruluşlar:

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
  • Orman ve Su İşleri Bakanlığı
  • Ulaşım Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
  • Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi
  • İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Fakültesi
  • Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi
  • İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü
  • İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi
  • Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Gökçeada Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu
  • Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi
  • Sahil Güvenlik Komutanlığı
  • Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı
  • Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü
  • Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü 
  • Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı
  • Türkiye Atom Enerjisi Kurumu 

Fotoğraflar

31.10.2016
-A +A