Orman ve Su İşleri Bakanlığı (OSİB) Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE) ortaklığında "Gediz Havzası Nehir Havza Yönetim Planı Hazırlanması Projesi’’ 11 Temmuz 2016 tarihinde başlatılmış olup, 24 Ekim 2016 tarihinde Manisa’da bölgesel açılış toplantısı gerçekleştirilmiştir. Bu proje ile Gediz Havzası’nda denizler hariç, kıyı suları dahil olmak üzere yerüstü suları ve yeraltı sularının bütüncül bir yaklaşımla korunması ve planlanmasına yönelik Gediz Havzası Nehir Havza Yönetim Planının hazırlanması hedeflenmektedir.
Proje açılış toplantısında, TÜBİTAK MAM, OSİB, Manisa Valiliği, Kütahya Valiliği, Uşak Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlükleri), GEMA Vakfı, TEMA Vakfı ve Orman Bölge Müdürlükleri tarafından katılım sağlanmıştır. Açılış toplantısına TÜBİTAK MAM’dan ÇTÜE Müdür Vekili Dr. Selma AYAZ ve araştırmacılar katılmıştır.
TÜBİTAK MAM adına ÇTÜE Enstitü Müdürü Dr. Selma AYAZ, OSİB adına Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali KINACI, Manisa Vali Yardımcısı Sıdkı ZEHİN’in açılış konuşmaları ile toplantı başlamıştır. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Havza Planlama Şube Müdürü Burhan Fuat ÇANKAYA tarafından Gediz Havza Koruma Eylem Planı ve Takip Çalışmaları konulu bir sunum yapılmıştır. TÜBİTAK MAM araştırmacılarından Proje Yürütücüsü Dr. Şebnem KOYUNLUOĞLU AYNUR tarafından proje tanıtımını içeren ve iş paketlerini detaylı olarak anlatan bir sunum gerçekleştirilmiştir. Daha sonra, projede yapılması planlanan çalışmalar ile ilgili Yeraltı Suyu Çalışmaları konusunda Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Doç. Dr. Orhan GÜNDÜZ ve Biyolojik İzleme Çalışmaları konusunda Pamukkale Üniversitesi’nden Recep BAKIR tarafından sunumlar yapılmıştır. Gediz Havzasını kapsayan tamamlanmış ve devam eden diğer projeler ile ilgili olarak ise; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Hassas Alanlar Şb. Md. Zakir TURAN tarafından Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Hande GÜRSOY HAKSEVENLER tarafından Günlük Maksimum Toplam Yük Yaklaşımının Gediz Havzası’nda Uygulanması Projesi ve FUGRO-SİAL de Hidrojeoloji Mühendisi olarak görev yapan Burcu DURU tarafından Yeraltı Sularının Miktar ve Kalite Özelliklerinin Ortaya Konması ve Değerlendirilmesi Konusunda Metodoloji/Yöntem Oluşturulması ve Uygulanması: Gediz Havzası Örnek Çalışması Projesi ile ilgili detay bilgiler verilmiştir.
Nehir Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması çalışmaları, Havza Koruma Eylem Planları çalışmalarının devamı niteliğinde olup, her bir nehir havzası için bir nehir havzası yönetim planı (NHYP) hazırlanması gerekmektedir. Her havzadaki su ile ilgili tüm kurumların Su Çerçeve Direktifi (SÇD) için gereken tüm aktivite ve kararları yerine getirmek amacı ile işbirliği yapması ve bu kapsamda birçok analizin yapılması gerekmektedir. Bu analizler beklenen durum ve çevresel hedefler (ulaşılmak istenen durum) arasındaki boşlukların değerlendirilmesini sağlayacaktır. Su kaynaklarının mevcut su kalitesinin iyileştirilmesi ve korunması maksadıyla, öncelikle havzayı karakterize eden bütün unsurların (akım, kalite, meteorolojik, hidrolojik, jeolojik unsurlar ile sektörel bazda su kullanımları, arazi kullanımı, erozyon konuları) birbirleriyle ilişkilerinin tanımlandığı ve sonrasında koruma-kullanma dengesi çerçevesinde kısa, orta ve uzun vadeli koruma ilkelerinin belirlendiği bir eylem planına ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bu aktiviteler, etkileri ve sonuçlarının detaylı olarak değerlendirilmesi ile elde edilen çıktılar NHYP ile belirlenecektir.