“Denizlerimizin Kara Kökenli Kirleticilere Karşı Korunmasına Yönelik Ulusal Eylem Planının Güncellenmesi Projesi”nin Açılış Toplantısı 6 Ekim 2016 tarihinde Ankara’da, TÜBİTAK Başkanlığı Feza GÜRSEY Toplantı Salonunda gerçekleştirilmiştir. Toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, TÜİK, SHOD, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Üniversiteler, STK’lar ve kıyı illerinde bulunan Büyükşehir Belediyelerinden geniş katılım sağlanmıştır.
Toplantı ilk olarak TÜBİTAK-MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sn. Doç. Dr. Haldun KARAN’ın projenin önemini, kapsamını, hangi gereksinimler sonucunda bu projenin başlatıldığı ve beklenen çıktılarını anlatan konuşması ile başlamıştır. Toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Sn. Recep AKDENİZ’in açılış konuşması ile devam etmiştir. Sn. Akdeniz, Proje’nin planlandığı şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamak için paydaş kurum ve kuruluşların görev ve sorumlulukları dahilinde katkı sağlaması gerektiğinin ve alınan katkılar doğrultusunda oluşturulacak ulusal eylem planının önümüzdeki yıllarda yapılacak işlerin planlanmasında ve uygulanmasında yol gösterici olma özelliğinde olacağının altını çizmiştir.
Daha sonra Çevre ve Şehircilik Uzmanı Sn. Nazlı YENAL’ın Barselona ve Bükreş Sözleşmelerinin Kara Kökenli Kirleticiler Protokollerine ilişkin sunumunun ardından; Proje Yöneticisi Sn. Gülsen AVAZ tarafından projenin tanıtımını, bugüne kadar yapılan/yapılması planlanan çalışmaları ve proje kapsamında paydaşlardan beklenen destek konularını içeren bir sunum gerçekleştirilmiştir. Öğleden sonraki oturumda, Proje Yönetici Yardımcısı Sn. Aslı Süha GÜNAY proje tematik çalışma grupları ve faaliyetleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirmiştir. Daha sonra katılımcılarla birlikte, proje ile ilgili soruların cevaplandırıldığı ve birlikte yapılacak çalışmalarda karşılıklı verilebilecek katkıların değerlendirildiği soru-cevap bölümü gerçekleştirilmiştir.