Proje, 14 Temmuz 2015 tarihinde TÜBİTAK MAM ile Çevre ve Şehircilik bakanlığı arasında imzlanmıştır ve 510 gün sürecektir. Karadeniz, Marmara Denizi ve Boğazlar, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm denizlerimizde; kirlilik durum değerlendirmelerinin yapılması ve deniz, kıyı ve geçiş suları kalite durumlarının belirlenebilmesi için izlemelerde standardizasyonun sağlanması ve izleme stratejilerinin uygulanması amaçlanmaktadır.
Proje mekânsal olarak Karadeniz, Marmara Denizi ve Boğazlar, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm Türkiye deniz ve kıyılarını kapsamaktadır. Proje kapsamında oluşturulacak materyaller; Deniz Stratejisi Çerçeve Direktifi, Su çerçeve Direktifi, Ulusal Mevzuat, Ülkemizin Taraf Olduğu Bölgesel ve Uluslararası Sözleşmeler ile ülke ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulacaktır.
Bu proje ile her bir deniz için; örnekleme, analiz metotları, analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve raporlamada standardizasyonun sağlanması, dört deniz için ayrı ayrı izleme kılavuzlarının hazırlanması, izleme gerekliliklerine yönelik eğitimlerin alınması ve mevzuata altlık oluşturacak “Deniz İzleme Strateji Belgesi” nin hazırlanması hedeflenmektedir.
Bu proje sonucunda denizlerimiz için izleme kılavuzlarının oluşturulması ile deniz izleme çalışmalarında ilgili deniz için; hangi noktalardan, hangi matrislerden, ne sıklıkta numune alınacağı ve bu matrislerde hangi parametrelerin analizi yapılacağı, raporlamanın ne şekilde yapılacağına dair dokumanlar oluşturulacaktır.
Deniz İzlemelerinde Standardizasyonun Sağlanması Projesi İmzalandı.
Tweet
10.08.2015