Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekli “Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Projesi” kapsamında R/V TÜBİTAK Marmara Araştırma gemisi ile 1 -11 Temmuz 2015 tarihleri arasında Karadeniz’de oşinografik çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Projenin amacı, Karadeniz, Marmara Denizi ve Boğazlar, Akdeniz ve Ege Denizi olmak üzere tüm denizlerimizde meydana gelen kirlilik ve etkileri ile biyolojik kalite durumunun izlenerek, ulusal deniz ve kıyı yönetimi politikalarının ve stratejilerinin belirlenmesi/gözden geçirilmesi ve alınan önlemlerin etkilerinin takibine altlık oluşturmaktır.
Proje 2014 yılı itibari ile başlamış olup, 1 -11 Temmuz 2015 tarihleri arasında 3. Karadeniz seferi yapılmıştır. Karadeniz saha çalışmamızda İğneada’dan başlayıp Hopa’ya kadar süren 81 istasyonda profil olarak CTD cihazı fiziksel parametre ölçümleri yapılmıştır. Tüm istasyonlarda farklı derinliklerden deniz suyu örnekleri, 12 istasyonda organik kirleticiler ve ağır metaller ölçümü için sediman örneği alınmıştır. Biyolojik kalite durumunun izlenmesi amacıyla 20 istasyonda fitoplankton ve bentik örneklemesi yapılmıştır. Ayrıca 6 istasyonda radyoaktivite örneklemesi, 2 bölgede de mikroplastik çalışması gerçekleştirilmiştir. Kirleticilere ve biyolojik parametrelere bakılarak deniz sularındaki durum belirlenerek, kalite sınıflandırması yapılacaktır. Kalite sınıflandırmasına bakılarak, kıyı su kütlelerinde durum tespiti gerçekleştirilecektir.
Proje kapsamında, Marmara Denizi’nde oşinografik çalışmaların 27 Temmuz-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında, Ege Denizi’nde 10 - 20 Ağustos 2015 tarihleri arasında, Akdeniz ise 15 Ağustos 2015 -15 Eylül 2015 tarihleri arasında yapılması planlanmaktadır.