IV. Ulusal Verimlilik Kongresi

TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü, 10-12 Aralık 2013 tarihleri arasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'da düzenlenen "IV. Ulusal Verimlilik Kongresi"ne katılım sağladı. Kongre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Nihat Ergün’ün açılış konuşmasının ardından “Müsteşarlar Oturumu” ile devam etti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfü Akça, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk birer konuşma yaptılar. Çağrılı ve hakemli bildirilerin sunulduğu diğer 24 oturumlarda ise toplam 80’in üzerinde bildiri sunuldu.

Kongrede, Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ertan Durmuşoğlu, "Örnek Temiz Üretim Uygulamaları" adlı panelde oturum başkanlığı görevini üstlenmiştir. Ayrıca, Enstitü Temiz Üretim Birimi araştırmacılarından Işıl Ataçoğlu tarafından "Türkiye'de Temiz Üretim Uygulamalarının Mevcut Durumu" isimli çağrılı oturumda, "TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Ulusal Temiz Üretim Faaliyetleri" ile "Temiz Üretim Uygulama ve Destekleri" isimli oturumda ise Enstitü araştırmacılarından Volkan Pelitli tarafından “Endüstriyel Atık Yağların Minimizasyonu” başlıklı sunumlar gerçekleştirilmiştir. Kongrenin diğer oturumlarında özet olarak; örnek temiz üretim uygulamaları, ar-ge ve verimlilik uygulamalarında üniversite-sanayi işbirliği örnekleri, politika araçları, verimlilik arttırıcı uygulamalar, bölgesel, sektörel ve ulusal verimlilik analizleri ana başlıkları altında sunumlar ve paneller gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizde ilk kez 1999 yılında gündeme gelen Ulusal Temiz Üretim Merkezi kurulması düşüncesi, 06/04/2013 tarihinde TÜBİTAK Bilim Kurulu tarafından alınan karar gereği hayata geçirilmiştir. Söz konusu kararda “Ulusal Temiz Üretim Merkezi” işlevini üstlenecek olan TÜBİTAK MAM Çevre Enstitüsü, Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü olarak yapılandırılmıştır.

Enstitünün temiz üretim konusundaki çalışmaları kapsamındaki faaliyet alanları Ar-Ge projeleri geliştirmek ve yürütmek; teknoloji transferi ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması için projeler yürütmek; ulusal düzeyde farkındalık yaratmak; uzman kadrosu ve kapasite oluşturma için eğitim organizasyonları düzenlemek; sanayi sektörü için teknik destek sağlamak, kurumsal kapasiteleri geliştirmek; uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapmak olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Enstitü ulusal ölçekte, Eğitim/Bilginin Yaygınlaştırılması, Proje Geliştirme, Teknik Destek/ Danışmanlık, Uluslararası İlişkiler faaliyet alanlarında çalışmalarını sürdürmeyi hedeflemektedir.

 

Fotoğraflar

10.12.2013
-A +A