18. Akdeniz Deniz Çevresi ve Kıyı Bölgelerinin Korunması Sözleşmesi ve Protokolü, Taraf Ülkeler Olağan Toplantısı
Akdeniz’in Deniz Çevresi ve Kıyı Bölgelerinin Korunması Sözleşmesi ve Eki Protokolleri 18. Taraf Ülkeler Toplantısı (COP18 İstanbul) 3 - 6 Aralık 2013 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (ÇŞB) tarafından düzenlenmiştir. Taraf ülkeler iki yılda bir Barselona Sözleşmesi ve Protokolleri’nin uygulanmasının gözden geçirilmesi, iş programına karar verilmesi ve program bütçelerinin onaylanması amacıyla bir araya gelmektedir.
Toplantı sürecinde hukuksal konularda Bakanlar düzeyinde görüşmeler düzenlenmiş, 2012 - 2013 yılları arasında kaydedilen ilerlemeler gözden geçirilmiş, gelecekteki eylemler ile Akdeniz Bölgesinde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek ve deniz-kıyı çevresini iyileştirmek amacıyla eylem odaklı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı Akdeniz Eylem Planı’nın (UNEP/MAP) devamı ile ilgili önemli kararlar alınmıştır.
TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE), COP18 İstanbul Toplantısı’nı düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın davetlisi olarak fuaye alanında bir stand ile temsil edilmiştir. ÇTÜE İş Geliştirme ve Tanıtım Sorumlusu, Deniz ve İç Sular Grubu araştırmacıları ve araştırma gemisi R/V TÜBİTAK Marmara Birimi’nden temsilcilerin yürüttüğü stand çalışması sırasında, ÇTÜE’nin gerçekleştirdiği “deniz kirliliği, izleme ve karar desteği” temalı projelerin poster sunumları yapılmış, R/V TÜBİTAK Marmara maketi ve teknik broşürleri üzerinden araştırma gemisinin tanıtımı gerçekleştirilmiştir. ÇTÜE standını ziyaret eden, başta ÇŞB yetkili ve yöneticileri, COP18 ulusal delegeleri, BM Kalkınma Programı ve BM Akdeniz Su Enstitüsü temsilcileri olmak üzere, ulusal ve uluslararası konuklara Enstitünün çalışma alanları, kapasiteleri ve proje portföyü konularında ayrıntılı bilgi verilmiştir.