Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi

Türkiye’deki 25 su havzasında bulunan yüzeysel sularda ve yeraltı sularında su kirliliği açısından hassas su alanlarının, nitrata hassas su alanlarının ve bu alanları etkileyen hassas bölgelerin tespiti ve su kalitesi hedefleri ile su kalitesinin iyileştirilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 20 Eylül 2012 başlatılan proje TÜBİTAK MAM tarafından yürütülmektedir.

Su Çerçeve Direktifinin alt direktifi olan Kentsel Atıksu Arıtımı Direktifi temel alınarak hazırlanan “Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği” kapsamında hassas alanların belirlenmesi ve AB Nitrat Direktifi temel alınarak hazırlanan “Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği” kapsamında nitrata hassas alanların belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, Su Çerçeve Direktifinin bir çıktısı olan Nehir Havzası Yönetim Planlarında, hassas alanlarda su kalitesi hedefleri belirlenerek bu değerlere ulaşılması hedeflenmektedir. Mevcut ulusal yönetmeliklerimiz ve AB uyum sürecinde Su Çerçeve Direktifinin gerekliliklerinin yerine getirilmesi açısından projenin hayata geçirilmesi son derece önemlilik arz etmektedir

Türkiye’de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi çalıştayı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü,  Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, İl Bank ve TÜBİTAK MAM ÇTÜE uzman personelinin katılımı ile 19-20 Eylül 2013 tarihlerinde TÜBİTAK MAM’da gerçekleştirilmiştir. Proje toplantısı açılış konuşması TÜBİTAK MAM ÇTÜE Müdür Yardımcısı ve Proje Yürütücüsü Sayın Dr. Selma AYAZ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Sayın Dr. Yakup KARAASLAN tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje toplantısında projede 1 yıl içerisinde gelinen aşamalar hakkında özet bilgi Dr. Selma Ayaz tarafından katılımcılara sunulmuştur. 25 havza üzerinde su kütlelerinin ve tipolojilerinin belirlenmesinde izlenen yöntem uygulamalı olarak Dr. Cihangir AYDÖNER tarafından CBS üzerinde aktarılmıştır. Hassas alanların belirlenmesine yönelik yapılan model çalışması ise yine 25 havza özelinde Doç. Dr. Ali ERTÜRK tarafından aktarılmıştır. Potansiyel ve hassas alanların belirlenmesinde uygulanan diğer yöntem ise proje yürütücü yrd. Elif Atasoy ve proje ekibi tarafından yine 25 havzaya yönelik olarak her bir havza özelinde uygulamalı olarak anlatılmıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen nitrata hassas bölgelerin belirlenmesi projesi kapsamında yapılan nitrat ölçümleri proje danışmanı Doç.Dr. Özgür AKTAŞ tarafından değerlendirilmiş ve nitrat kirliliği açısından 25 havzadaki genel durum katılımcılara sunulmuştur. Proje toplantısında ayrıca biyolojik izlemeleri yürütecek olan Prof.Dr. Meriç ALBAY, Prof.Dr. Nilsun DEMİR ve Prof.Dr.Nilgün KAZANCI proje ile ilgili görüşlerini katılımcılar ile paylaşmışlardır.
Proje çalıştayında fikir alışverişleri gerçekleştirilmiş ve projenin ilerleyen aşamalarında uygulanması için muhtelif kararlar alınarak toplantı sona ermiştir.

Fotoğraflar

19.09.2013
-A +A