Ekim 2007’de İzmit Körfezi yüzey sularında yaygın olarak gözlemlenen mukus oluşumlarını izleyen dönemde, ekosisteme zarar veren bu tür oluşumların nedenini anlama ve Körfez sistemindeki karasal ve atmosferik baskılardan kaynaklı değişkenlikleri gözlemleme amacıyla, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin (KBB) desteği ile başlatılan zamana bağlı izleme çalışmaları süreklilik arz edecek şekilde altı yıldır Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE) tarafından gerçekleştirilmektedir.
“İzmit Körfezi Su Kalitesinin ve Karasal girdilerin İzlenmesi ve Kirliliğin Önlenmesine Yönelik Önerilerin Geliştirilmesi” Projesinin ana amaçları Körfez suyunun fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine ait parametrelerin zaman serisi oluşturacak şekilde izlenerek güncel veri sağlanması ve üç boyutlu körfez akıntı rejiminin belirlenmesidir. Bunun yanı sıra, kıyısal bölgede, deşarjların döküldüğü noktalardan alınan deniz suyu örneklerinde karasal kirliliğin (besin elementleri nitrat ve fosfor, toplam organik karbon (TOK), petrol hidrokarbonları gibi) etkileri izlenmekte ve Körfezin kuzeyine dökülen 12 derenin mevcut kirlilik durumu belirlenmektedir.
Projenin ilk beş yılında KBB’nin sağladığı tekne ve son bir yıldır ÇTÜE araştırma botu ile sürdürdüğümüz İzmit Körfezi oşinografik çalışmalarımız 4-5 Eylül 2013 tarihlerinde TÜBİTAK MAM altyapısına Temmuz 2013’te katılan R/V TÜBİTAK MARMARA araştırma gemisi ile gerçekleştirilmiştir.
Eylül dönemi saha çalışmamızda CTD cihazı ve su örnekleyicisi ile 6 deniz istasyonunda örnekleme yapılmış, yaklaşık 100 deniz mili rota üzerinde ADCP cihazıyla akıntı verisi toplanmıştır. Elde edilen veriler Körfez’in uzun dönemli su kalitesi belirleme çalışmalarına ve ekosistem modellerine girdi oluşturacaktır.
Çalışma yapılan bölge ve çalışılan istasyonlar haritada belirtilmiştir.