ACLIFS, Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir Göl Havzaları Arazi Çalışması tamamlandı

İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP), Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilmektedir. “İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCAGP),” Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, (ÇŞİDB) İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından uygulanmakta olup, hibe programının sözleşme makamı ÇŞİDB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanlığı'dır.

Hibe programı kapsamında, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi koordinatörlüğünde, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütülenACLIFS - İklim Değişikliğinin Gıda Güvenliği Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Kırsal Toplumların Dayanıklılığının Arttırılması projesinin arazi çalışmaları Eğirdir-Karacaören ve Beyşehir göl havzalarında, 29 Ocak- 25 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

İlgili havzalarda gerçekleştirilen arazi çalışmaları ile güncel arazi kullanım verisinin doğrulanması amaçlı yer gözlem verilerinin temin süreçleri tamamlandı. Proje kapsamında üretilecek olan ve hidrolojik modele de girdi olacak mevcut ürün deseni tespit çalışmaları Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Levent BAŞAYİĞİT, Dr. Öğretim Üyesi Sinan DEMİR, Arş. Gör. Fuat KAYA; Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nden Yük. Zir. Mühendisi Damla COŞKUN ve Yük. Zir. Mühendisi Bahar TÜRKELİ ULUMAN tarafından gerçekleştirildi.

Arazi çalışmaları sırasında, sahada iş süreçlerinde denk gelen çiftçiler ve diğer yerel paydaşlar ile görüşmeler gerçekleştirildi. Arazide gözlemlenen özellikle meyve bahçesi, tek yıllık ürünlerin agronomik özellikleri ve mevcut gelişim durumları spesifik olarak değerlendirildi.

Bu süreçte rastgele örnekleme ile farklı tarımsal üretim faaliyetlerinin bulunduğu parseller yerinde kontrol edildi ve ArcGIS FieldMaps ve diğer entegre GPS uygulamaları kullanılarak koordinat bilgileri bir arazi çalışması föyüne kayıt edildi. Elde edilen bulgular neticesinde güncel arazi deseni haritası valide edilecek ve hidrolojik modelde girdi olarak kullanılabilecektir.

Fotoğraflar

21.04.2025
-A +A